Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Angela Merkel vierailee Venäjällä ja Ukrainassa ensi viikon lopulla

Saksan liittokansleri Angela Merkel vierailee Venäjällä ja Ukrainassa ensi viikon lopulla.

Merkelin tiedottajan mukaan liittokansleri vierailee Moskovassa ensi viikon perjantaina ja Ukrainassa sunnuntaina.

Merkelin tiedottaja Steffen Seibert ei perjantaina valottanut tarkemmin Merkelin matkojen sisältöä. Saksan liittokanslerina vuodesta 2005 lähtien toimineen 67-vuotiaan Merkelin on määrä luopua virastaan Saksassa syyskuun lopussa järjestettävien liittopäivävaalien jälkeen.

Merkelin edellinen Moskovan-vierailu tapahtui viime vuoden tammikuussa. Sen jälkeen Saksan ja Venäjän välejä ovat hiertäneet Ukrainan tilanteen ohella muun muassa vakoiluskandaalit ja Venäjän johdon kriitikon Aleksei Navalnyin myrkyttäminen.

Merkel kannustanut EU-maita pitämään tiivimpää yhteyttä Venäjään

Ongelmista huolimatta Merkel on halunnut, että EU-maat olisivat tiiviimmässä yhteydessä Venäjän ja sen presidentin Vladimir Putinin kanssa. Kesäkuussa Saksa ja Ranska ehdottivat muille unionimaille EU–Venäjä-huippukokouksen järjestämistä, mutta ehdotus sai viileän vastaanoton etenkin monilta itäisen Euroopan EU-mailta.

Viimeisin EU:n ja Venäjän välinen huippukokous järjestettiin vuoden 2014 alussa ennen kuin Venäjän joukot miehittivät Krimin niemimaan ja sota Ukrainan itäosissa alkoi. Ukrainan sodassa on tähän mennessä kuollut noin 13 000 henkeä.

Saksaa on kritisoitu etenkin Yhdysvalloissa Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisesta Venäjältä Saksaan. Putken on sanottu lisäävän EU:n energiariippuvuutta Venäjästä ja lisäävän Venäjän geopoliittista vaikutusvaltaa EU:ssa.