Tesla-sähköautojen Autopilot-toiminto viranomaisten syyniin Yhdysvalloissa – ollut mukana yli 10 onnettomuudessa

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Teslan Autopilot-toiminto on ollut osallisena 11 onnettomuudessa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa tieliikenneturvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat käynnistäneet alustavan tutkinnan sähköautovalmistaja Teslan Autopilot-toiminnon turvallisuudesta.

Viranomaisten mukaan vuodesta 2018 lähtien toiminto on ollut osallisena 11 onnettomuudessa, joissa on kuollut yksi ihminen ja loukkaantunut 17.

Autopilot on pitkälle viety kuljettajan avustuslaitteisto, jonka toimintoihin kuuluvat muun muassa muun liikenteen huomioiva vakionopeudensäädin sekä automaattinen kaistanvaihto ja pysäköinti.

Arvostelijoiden mukaan toiminnolle annettu autopilotti-nimitys on harhaanjohtava ja voi antaa kuvan, että se tekisi autosta täysin itseohjautuvan, mitä se ei tee.

– Muistutamme kansaa siitä, että mikään tällä hetkellä kaupallisesti saatavissa oleva auto ei aja itseään, tieliikenneviranomaisen tiedottaja kommentoi.

Lisäksi järjestelmän katsotaan tekevän vaarallisia virheitä tietyissä tilanteissa. Tesla on tähdentänyt, että Autopilot-järjestelmä vaatii jatkuvaa ihmisen valvontaa. Pitkälle viedyn automatiikan pelätään kuitenkin johtavan kuljettajan huomion herpaantumiseen liikenteessä.

Tieliikenneviranomaisen mukaan useat eri Tesla-mallit ovat olleet mukana kolareissa, ja tietyissä onnettomuuksissa ne ovat törmänneet pelastustyöntekijöiden autoihin. Onnettomuuksista kolme tapahtui Kaliforniassa ja loput muun muassa Floridassa, Texasissa ja Massachusettsissa.

Tesla ei vastannut AFP:n kommenttipyyntöön. Yhtiön osakekurssi laski terävästi uutisen jälkeen.

Kesäkuussa Tesla joutui vetämään Kiinassa markkinoilta yli 285 000 autoa vakionopeudensäätimeen liittyvien ongelmien vuoksi.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut