Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan ulkoministeri: Talebanin tarkastukset vaikeuttavat länsimaille työskennelleiden afganistanilaisten evakuointeja

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi tiistaina, että ääriliike Talebanin tarkastukset vaikeuttavat länsimaille työskennelleiden afganistanilaisten evakuointeja pääkaupunki Kabulissa, kertoo uutistoimisto AFP.

Taleban kontrolloi ihmisten pääsyä Kabulin lentoasemalle. Joidenkin tietojen mukaan asemalle päästetään ulkomaiden kansalaisia, mutta ei afganistanilaisia.

– Tilanne on vaarallisempi afganistanilaisille, koska ei ole mitään takeita siitä, että he pääsevät Talebanin tarkastuspisteiden läpi, Maas sanoi ennen EU:n ulkoministerien kokousta.

Maasin mukaan Saksan ja Yhdysvaltojen joukot pyrkivät takaamaan evakuoitaville turvallisen kulun lentoasemalle.

Tilanne Kabulin lentoasemalla on nyt aiempaa rauhauhallisempi, Britannian evakuointitoimista Kabulissa vastaava vara-amiraali Ben Key kuvaili tiistaina yleisradioyhtiö BBC:lle .

Maanantaina lentoasemalta julkaistiin kuvia, joissa epätoivoiset ihmiset yrittivät kiivetä kiitoradalla jo rullaavaan koneeseen. Kaikki saapuvat ja lähtevät lennot keskeytettiin lähes viideksi tunniksi kiitoradalle tunkeutuneen väkijoukon vuoksi.

Keyn mukaan Britannia oli evakuoinut tiistaihin mennessä noin 300 ihmistä. Hän sanoi uskovansa, että maasta on mahdollista saada ulos vielä noin 6 000–7 000 ihmistä.

Naton pääsihteeri vetosi Talebaniin

Puolustusliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan syytti Afganistanin hallitusta Kabulin joutumisesta Talebanin käsiin.

Stoltenbergin mukaan Afganistanin poliittiset johtajat epäonnistuivat sekä Talebanin vastustamisessa että rauhanomaisen, kansan kaipaaman ratkaisun neuvottelemisessa.

Talebanin nopeus Afganistanin valtaamisessa pääsi yllättämään Naton, Stoltenberg myönsi puhuessaan tiistaina medialle Brysselissä.

Yhdysvaltojen rinnalla myös Nato aloitti joukkojensa vetämisen Afganistanista toukokuussa. Nato liittyi Afganistanin sotaan vuonna 2003, mutta on vuodesta 2014 lähtien keskittynyt Afganistanin omien joukkojen kouluttamiseen, Guardian kertoo.

Stoltenbergin mukaan myös Nato aikoo lähettää maahan ylimääräisiä evakuointikoneita. Hän vetosi Talebaniin, jotta ääriliike päästäisi lähtöä suunnittelevat ihmiset pois maasta.

Saksa sai evakuointikoneen täyteen, edellinen palasi Kabulista lähes tyhjänä

Saksan ilmavoimien kuljetuskone on evakuoinut Afganistanista tänään noin 120 henkilöä, kertoo Bild -lehti. Lehden tietojen mukaan evakuoitujen joukossa on saksalaisten lisäksi myös muiden Nato-maiden kansalaisia. Afganistanilaisista ei ollut tietoa.

Bildin mukaan A400M-koneeseen otettiin poikkeusluvalla mahdollisimman paljon ihmisiä, vaikka kaikille ei riittänyt istuimia tai turvavöitä. Lehden mukaan tälle päivälle oli suunnitteilla vielä ainakin yksi evakuointilento.

Saksan vastaavat evakuointiyritykset eilen päättyivät lähes tuloksettomina. Toinen Uzbekistanista tulleista koneista joutui kääntymään takaisin polttoaineen huvettua ilmassa odotteluun. Toinen kone pääsi lopulta laskeutumaan pikaisesti, mutta vasta kierreltyään usean tunnin ajan Kabulin kentän yllä.

Viivästyksen johdosta suuri kone saattoi ottaa kyytiin vain seitsemän kentällä odottanutta henkilöä: viisi saksalaista, yhden hollantilaisen ja yhden afganistanilaisen. Kuvat lähes tyhjästä saksalaiskoneesta herättivät paljon huomiota sosiaalisessa mediassa.

Der Spiegel -lehden mukaan koneen laskeutuminen meni niin myöhäiseksi, että kello oli jo yli iltayhdeksän ja Talebanin Kabuliin määräämä ulkonaliikkumiskielto voimassa. Kuljetuskone oli maassa kentän sotilaspuolella vain reilut puoli tuntia eikä se saanut ottaa kyytiinsä kentän siviilipuolella ulospääsystä haaveilevia afganistanilaisia.

Spiegelin toimittajan Matthias Gebauerin mukaan kuljetuskone toi Kabuliin kuitenkin 80 saksalaista laskuvarjojääkäriä, jotka pyrkivät avustamaan saksalaisten evakuoinneissa tulevina päivinä.

USA:n puolustushallinnossa harmitellaan, miksei varoituksia Afganistanista kuunneltu Washingtonissa ajoissa

Yhdysvaltain puolustusministeriössä Pentagonissa seurattiin maanantaina masentuneina ja avuttomina kuvia evakuointikaaoksen vellomisesta Kabulin lentokentällä Afganistanissa. AFP:lle nimettömänä puhuneen sotilasviranomaisen mukaan amerikkalaispäättäjiä oli varoitettu jo kuukausikaupalla siitä, että tilanne oli kehittymässä vaaralliseksi.

Toisen AFP:n haastatteleman upseerin mukaan koko vetäytymisprosessi olisi ollut mahdollista hoitaa aivan eri tavalla.

– En ole vihainen, olen turhautunut, hän kuvaili tuntojaan.

Presidentti Joe Biden päätti jo huhtikuussa, että amerikkalaisjoukot vetäytyvät Afganistanista 11. syyskuuta mennessä. Myöhemmin takarajaa aikaistettiin elokuulle.

Heti Bidenin ilmoituksen jälkeen Pentagonissa ryhdyttiin valmistelemaan suurimittaisia evakuointeja Afganistanista. Muualla hallinnossa pidettiin kuitenkin kiinni huomattavasti hitaammasta erikoisviisumien myöntämisen periaatteesta.

Biden: Afganistanissa pelättiin evakuointien aiheuttavan uskottavuuskriisin

Bidenin hallinnossa oletettiin, että sen tukema Afganistanin hallinto pysyy vallassa – ja siten myös Yhdysvaltain Kabulin-lähetystö toiminnassa – vielä useiden kuukausien ajan.

Puolustusministeriössä syyttävä sormi osoittaa muun muassa ulkoministeriöön, jonka johdossa viisumiprosessit ovat. Valkoinen talo puolestaan nosti vasta kesäkuun lopulla esiin mahdollisuuden, että esimerkiksi afganistanilaiset tulkit pitäisi kenties evakuoida jo ennen ulkomaalaisten joukkojen poistumista maasta. Kriisikeskus ja erityisoperaatio afganistanilaisten tuomiseen Yhdysvaltoihin perustettiin heinäkuussa.

Maanantaisessa puheessaan Biden vyörytti syytä Talebanin odotettua nopeammasta etenemisestä taisteluhaluttomille Afganistanin joukoille. Presidentin mukaan myös evakuointien viivästymiseen löytyy osaselitys Afganistanista.

– Afganistanin hallitus ja sen tukijat kehottivat meitä olemaan järjestämättä massaevakuointeja, jotta vältyttäisiin uskottavuuskriisiltä, kuten he asian ilmaisivat, Biden kertoi.

--

Lähteenä myös Politico ja AFP.