Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilastokeskus: Suomen talouden tuotanto kasvoi kesäkuussa lähes kymmenen prosenttia vuoden takaiseen verrattuna

Suomen kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi kesäkuussa 9,7 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Toukokuuhun verrattuna kesäkuun kausitasoitettu tuotanto kasvoi 0,8 prosenttia.

Palvelualalla tuotanto kasvoi kesäkuussa peräti 13 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna. Alkutuotanto kasvoi kaksi prosenttia vuoden takaisesta ja jalostus noin neljä prosenttia.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen bruttokansantuote oli huhti-kesäkuussa 7,4 prosenttia viime vuoden vastaavaa neljännestä korkeammalla tasolla. Huhti-kesäkuun bruttokansantuotteen arvioidaan kasvaneen noin 2,0 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Työllisten määrän Tilastokeskus arvioi kasvaneen huhti-kesäkuussa noin 3,9 prosenttia vuoden takaisesta. Tehdyt työtunnit kasvoivat noin 5,4 prosenttia viime vuoden huhti-kesäkuusta.

Huhti-kesäkuun tiedot perustuvat tuotannon suhdannekuvaajan ennakkotietoihin. Tarkemmat tiedot vuosineljännesten kehityksestä julkistetaan kuun lopussa.

Ekonomistit myönteisellä tuulella

Tilastokeskuksen lukujulkistuksia kommentoineet ekonomistit pitivät Suomen talouden lähikuukausien näkymiä valoisina.

– Teollisuudessa tilauskanta on korkealla ja työtä riittää tehtailla. Myös avoimien työpaikkojen suuri määrä antaa toivoa siitä, että tilaa lisäelpymiselle on yhä, ekonomisti Jukka Appelqvist arvioi Danske Bankin tiedotteessa.

Appelqvistin mukaan teollisuuden suhdanteen kovin nousu alkaa kuitenkin olla takana niin Suomessa kuin maailmallakin ja kasvutahti on hidastumassa.

– Jatkossa kasvun painopiste on palvelualoilla. Palvelualojen tuottama arvonlisäys on kuitenkin teollisuutta vähäisempää, joten bruttokansantuotteen nousun kulmakerroin loivenee, Appelqvist kirjoittaa.

Myös Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen pitää Suomen talouden heinä-syyskuun näkymiä myönteisinä koronapandemiasta huolimatta.

– Rokotuskattavuuden laajeneminen tukevat kuluttajien ja yritysten luottamusta talouteen. Deltavariantti tuo hieman epävarmuutta talouden näkymiin, mutta rokotekattavuuden kasvu lisää talouden ja yhteiskunnan sietokykyä pandemiaa vastaan, Hirvonen kirjoittaa.

Appelqvistin mukaan välittömiä uhkia suhdanteen kääntymisestä ole näköpiirissä.

– Kotitalouksilla riittää myös ostovoimaa, ja korona-aikana kertyneet säästöt voitelevat edelleen talouden rattaita syksyllä ja talvella, Appelqvist muistuttaa.