Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK kehottaa kieltämään pakkopalautukset Afganistaniin

YK kehottaa kaikkia maita kieltämään Afganistanista lähteneiden pakkopalauttamisen maahan. Asiaan otti kantaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tiistaina.

Pakolaisjärjestö vaati, että Afganistanin kansalaisia ei ​​pidä pakottaa palaamaan maahan. Palautuskielto koskisi myös turvapaikanhakijoita, joiden turvapaikkahakemus on hylätty.

YK-järjestö perusteli vaatimustaan sillä, että turvallisuus- ja ihmisoikeustilanne on heikentynyt Afganistanissa nopeasti.

UNHCR:n tiedottaja Shabia Mantoo kiitteli sitä, että useat Euroopan maat ovat pysäyttäneet kaikki pakkopalautukset Afganistaniin. Hän sanoi toivovansa, että muut maat seuraavat nopeasti esimerkkiä.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat yrittäneet lähteä Afganistanista paetakseen Talebanin odotettua kovan linjan islamistista valtaa.

Evakuointilennot Kabulin lentokentältä käynnistettiin uudelleen tiistaina maanantain kaaoksen jälkeen. Maanantaina väkijoukot kerääntyivät kentän asfaltille, ja jotkut olivat niin epätoivoisia, että ripustautuivat Yhdysvaltain sotilaskoneen ulkopuolelle sen valmistautuessa lentoonlähtöön.

Pitääkö Taleban lupauksensa?

Taleban on pyrkinyt vakuuttamaan kansainväliselle yhteisölle, että afganistanilaisten ei pitäisi pelätä. YK kuitenkin ilmaisee syvän huolensa siviiliväestön, erityisesti naisten ja tyttöjen, oikeuksien loukkauksien vaarasta. Samoin riski koskee YK:n mukaan Afganistanin nyt syrjäytettyyn hallintoon tai kansainvälisiin järjestöihin kytköksiä olevia ihmisiä.

– Kehotamme kansainvälistä yhteisöä antamaan kaiken mahdollisen tuen niille, jotka voivat olla välittömässä vaarassa, sanoi YK:n ihmisoikeustoimiston tiedottaja Rupert Colville.

Hän myös kehotti Talebania noudattamaan lupauksiaan ja sallimaan naisten ja tyttöjen työssäkäynti sekä koulunkäynti.

– Sitä, noudattaako Taleban lupauksiaan vai ei, seurataan tarkasti, Colville painotti.