Maanantaina löytyi kesän toinen esiintymä, koloradonkuoriaisen torjuntatoimet alkoivat heti – omatoimisia hävitystemppuja ei pidä tehdä

Viljelmillä kannattaa kulkea nyt silmät auki koloradonkuoriaisten varalta. Lauri Mäenpää, Ruokavirasto/kasvintarkastus
Tommi Salo

Tommi Salo

Kesän toinen koloradonkuoriaisesiintymä löytyi maanantaina Etelä-Karjalan Parikkalasta. Ruokaviraston valtuuttama tarkastusryhmä löysi normaalikartoituksella kartoituskohteesta kaksi koloradonkuoriaispesäkettä.

Torjuntatoimet aloitettiin välittömästi maanantai-iltana.

Kesän ensimmäinen koloradonkuoriaislöydös tuli tasan kuukausi sitten. Silloin oli menossa kuoriaisen toukkavaihe. Nyt löytynyt esiintymä on uuden sukupolven aikuisia kuoriaisia.

On todennäköistä, että Parikkalan kohteeseen kuoriainen on tullut samoihin aikoihin kuin Tuulokseen, eli jo 6–8 viikkoa sitten.

Kuoriaisia on voinut kulkeutua ilmavirtausten mukana niin etelästä kuin idästäkin. Koloradonkuoriaista esiintyy yleisesti Suomen lähialueilla Venäjällä ja Baltian maissa sekä länsinaapureita lukuun ottamatta lähes koko Euroopan mantereen alueella.

– Perunanviljelijöiden ja palstaviljelijöiden on nyt syytä tarkkailla perunakasvustojaan koloradonkuoriaisen varalta. Todennäköisesti nyt voi löytyä aikuisia kuoriaisia. Jos kuoriaisia ei nyt saada tuhottua, ne kaivautuvat maahan talvehtimaan ja nousevat keväällä lisääntymään perunan tultua taimelle, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Ruokaviraston kasvinterveysyksiköstä.

– Jos kuoriainen pääsee vakiintumaan alueellemme, siitä on vaikea päästä eroon. Omatoimiseen torjuntaan ei kuitenkaan pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista, Virtanen muistuttaa.

Ruokavirasto kehottaa ilmoittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin senttimetrin mittainen. Sen keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut