Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Tuore Sitran selvitys: Suomen ilmastopolitiikasta puuttuu selkeä visio, Biden totesi televisiohaastattelussa kaaoksen olevan väistämätöntä Yhdysvaltain jättäessä Afganistanin

Tuore selvitys osoittaa, että Suomen ilmastopolitiikasta puuttuu selkeä visio

Suomen ilmastotoimilta puuttuu selkeä pitkän tähtäimen visio, kertoo Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran selvitys. Selvityksessä tarkasteltiin Suomen ilmastotoimien onnistumisen esteitä.

Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä, mutta sen jälkeisestä ajasta on Sitran mukaan keskusteltu Suomessa toistaiseksi melko vähän.

Vuoden 2035 jälkeen Suomen tulisi olla hiilinegatiivinen, eli hiiltä pitäisi sitoa jo enemmän kuin päästää ilmakehään.

Sitran asiantuntijan Mariko Landströmin mukaan ilmastotoimet tulevat kokonaisuudessaan halvemmaksi, jos jo nyt otetaan huomioon myöhempi hiilinegatiivisuus.

SDP, kokoomus ja RKP jatkavat kesäkokouksiaan

SDP, kokoomus ja RKP jatkavat tänään kesäkokouksiaan.

Pääministeripuolue SDP:n eduskuntaryhmä on koolla Helsingissä ja RKP:n Paraisilla Varsinais-Suomessa. Samaan aikaan kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohto on koolla Seinäjoella Etelä-Pohjanmaalla.

Kaikki kolme kokousta ovat kaksipäiväisiä, eli ne päättyvät tänään.

Myös useiden muiden puolueiden eduskuntaryhmät tai ministerit pitävät vielä loppukuun aikana kesäkokouksiaan.

Kaaos oli väistämätöntä Yhdysvaltain jättäessä Afganistanin, sanoo presidentti Biden televisiohaastattelussa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut uutiskanava ABC Newsille antamassaan haastattelussa, että kaaos oli väistämätöntä Yhdysvaltain jättäessä Afganistanin 20 vuoden jälkeen.

Maanantaina pitämässään puheessa Biden sanoi, ettei Yhdysvaltalaisten joukkojen tehtävänä Afganistanissa ollut koskaan kansakunnan rakentaminen, vaan terrorismin torjuminen. Biden toisti ABC:n haastattelussa kantansa, että Yhdysvalloilla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin täysi vetäytyminen aikataulun mukaisesti tai lisäjoukkojen lähettäminen Afganistaniin.

Kyse oli ensimmäisestä presidentin antamasta haastattelusta Talebanin vallattua Afganistanin. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat aikoo aloittaa lisärokoteannosten antamisen syyskuussa, syyksi kerrotaan koronarokotteen ajan myötä heikkenevä teho

Yhdysvallat kertoo aloittavansa koronarokotteiden lisäannosten antamisen asukkaille syyskuussa. Yhdysvaltain johtavien terveysviranomaisten mukaan syynä on se, että koronarokotteiden suojaava teho heikkenee ajan saatossa.

Tehosteita saisivat sellaiset täysin rokotetut ihmiset, joiden toisesta rokoteannoksesta on kulunut kahdeksan kuukautta. Terveysviranomaisten mukaan tehoste tarvitaan, jotta rokotusten tuoma suoja pysyy mahdollisimman korkealla tasolla ja kestää pitkään.

Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan ennätti keskiviikkona tyrmäämään vauraiden maiden suunnitelmat antaa kansalaisille ylimääräisiä tehosterokotuksia tilanteessa, jossa miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa ovat yhä ilman ensimmäistä annosta. (Lähde: AFP)

Etelä-Ranskan maastopalossa kaksi kuolonuhria - tuhansien hehtaarien tulipalon sammutustyöt jatkuneet kolme päivää

Etelä-Ranskan Rivieran alueen päiviä jatkuneessa maastopalossa on todettu kaksi kuolonuhria, viranomaiset kertovat. Noin 5 000 hehtaarin alueen polttaneen tulipalon tieltä on paennut tuhansia paikallisia ja turisteja. Palo on lähellä suosittua lomakohdetta Saint-Tropezia.

Sadat sammuttajat työskentelivät keskiviikkona jo kolmatta päivää palon taltuttamisessa. Keskiviikkona palo levisi edelleen laajemmalle alueelle, mutta pelastuslaitoksen mukaan tulipaloa yllyttäneet tuulet ovat nyt laantuneet ja lämpötilat laskeneet.

Kuolonuhreista yhden ruumis oli niin pahoin palanut, etteivät viranomaiset voineet varmuudella sanoa edes vainajan sukupuolta. Toinen kuolonuhreista oli mies. (Lähde: AFP)

Latvian Riiassa yli 5 000 osoitti mieltänsä koronarajoituksia vastaan

Latvian pääkaupungissa Riiassa yli 5 000 ihmistä kerääntyi keskiviikkona osoittamaan mieltänsä koronavirusrajoituksia vastaan. Mielenosoituksessa protestoitiin myös hallituksen suunnitelmaa tehdä rokotteen ottamisesta pakollista monille työntekijöille.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyse oli Baltian maan suurimmasta mielenosoituksesta vuosikymmeneen. Mielenosoituksessa vaadittiin pääministeri Krisjanis Karinsin eroa ja parlamenttia torjumaan tiukemmat rajoitukset.

Latviassa todettiin keskiviikkona 180 uutta koronatartuntaa. Koko pandemian aikana 1,9 miljoonan asukkaan maassa on todettu yli 140 500 tartuntaa ja 2 566 koronavirukseen liitettyä kuolemaa. (Lähde: AFP)

Vanhoilliset yrittivät kaapata vallan Neuvostoliitossa 30 vuotta sitten

Tänään tulee kuluneeksi 30 vuotta Neuvostoliitossa alkaneesta ja lyhyeksi jääneestä vallankaappausyrityksestä. 19. elokuuta 1991 ilmoitettiin, että Krimillä lomaileva presidentti Mihail Gorbatshov oli sairastunut ja valta oli siirtynyt poikkeustilan nojalla varapresidentti Gennadi Janajevin johtamalle ryhmälle.

Vanhoillisten kommunistien hanke tyrehtyi vain kolme päivää myöhemmin Gorbatshovin paluuseen, paljolti silloisen Venäjän neuvostotasavallan johtajan Boris Jeltsinin toiminnan ansiosta. Epäonninen kaappausyritys joudutti koko Neuvostoliiton hajoamista, joka toteutui vielä saman vuoden jouluna.

Naisleijonat kaatui Kanadalle MM-kisoihin valmistavassa harjoituspelissä

Suomen naisleijonat on hävinnyt Kanadalle Suomen aikaa aikaisin torstaina pelatussa harjoitusottelussa. Kanadalaiset kaatoivat suomalaiset lukemin 4–1.

Ensimmäisessä erässä leijonat pääsivät johtoon, kun peliä oli pelattu yli kuusi minuuttia. Suomen ainoan osuman laukoi Sofianna Sundelin.

Kanada tuli kymmenen minuutin päästä tasoihin ja laukoi vielä kolme maalia päätöserässä.

Naisten jääkiekon maailmanmestaruusturnaus alkaa perjantaina Kanadan Calgaryssä.

Suomalaismaalivahti Talaslahti vaihtaa seuraa Ranskassa

Kaksi edellistä kautta ranskalaisessa huippuseura Lyonissa ollut suomalaismaalivahti Katriina Talaslahti vaihtaa seuraa. 20-vuotias suomalainen siirtyy toisen ranskalaisseuran FC Fleury 91:n riveihin. Fleury 91 kertoi siirrosta verkkosivuillaan.

Talaslahti ei Lyonissa päässyt pelaamaan yhtäkään virallista sarjaottelua, mutta hän oli osa joukkuetta, joka toissa kesänä pääsi juhlimaan naisten Mestarien liigan voittoa.

Ennen pestiään Lyonissa Talaslahti oli saksalaisessa suurseura Bayern Münchenissä.

Talaslahti oli kesäkuussa ensimmäistä kertaa Suomen naisten maajoukkueen Helmarien mukana, mutta ei saanut peliaikaa maaotteluissa Puolaa ja Venäjää vastaan.