Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin poliisi tutkii epäiltyä pakkoavioliittoa törkeänä ihmiskauppana

Helsingin poliisi epäilee noin 40-vuotiasta miestä törkeästä ihmiskaupasta. Epäillyn rikoksen uhri on noin 20-vuotias nainen, jonka kanssa mies on poliisin mukaan tehnyt avioliittosopimuksen naisen ollessa vielä alaikäinen.

Poliisi epäilee, että mies salakuljetti naisen Suomeen vuonna 2017. Suomessa mies ja nainen solmivat uskonnollisen liiton, kertoo poliisi.

– Nainen olisi halunnut myöhemmin erota, mutta epäilty ei antanut siihen suostumustaan, kertoo rikosylikomisario Hannu Kortelainen poliisin tiedotteessa.

Miehen epäillään uhkailleen naista sekä alistaneen häntä henkisesti ja fyysisesti. Poliisi on aiemmin tutkinut epäiltyjä väkivalta- ja seksuaalirikoksia, jotka ovat jo siirtyneet syyteharkintaan.

Nainen tuotiin Suomeen 16-vuotiaana

Kortelaisen mukaan epäilty on Irakin kurdi, joka saapui Suomeen vuonna 2015. Epäillyn rikoksen uhriksi joutunut nainen taas oli poliisin tietojen mukaan 16-vuotias vuonna 2017. Hänen epäillään tulleen Suomeen väärennettyjä papereita käyttäen. Kyseessä on Kortelaisen mukaan ollut järjestetty avioliitto.

Yksi peruste sille, että miestä epäillään törkeästä ihmiskaupasta, on Kortelaisen mukaan juuri se, että nainen ei ole voinut käyttää itsemääräämisoikeuttaan eikä päättää itse avioitumisestaan.

Kortelainen toteaa, että ihmiskaupparikosta koskevan lain esitöissä on puhuttu pakkoavioliitosta yhtenä mahdollisuutena ihmiskaupan tunnusmerkistön täyttymiselle. Yleisemmin ihmiskaupparikoksessa on kyse siitä, että ihmistä pidetään kauppatavarana, joka vastikkeellisesti vaihtaa omistajaa.

– Törkeän ihmiskaupan tunnusmerkistö sisältää myös väkivallantekoja. (...) Väkivalta on alkanut aika heti siitä avioliiton solmimisesta, kertoo Kortelainen STT:lle.

Mies rajoitti elämää tiukasti

Poliisin mukaan esitutkinnassa kertyneiden tietojen perusteella epäilty on muun muassa hallinnoinut asianomistajan rahoja, valvonut hänen asioimistaan viranomaisten kanssa ja rajoittanut hänen liikkumistaan. Epäilty on poliisin mukaan myös määrännyt, milloin uhri saa puhua.

– Mies on esitutkinnan perusteella käyttänyt asianomistajaa seksuaalisesti ja taloudellisesti hyväkseen, kertoo Kortelainen.

Epäillyn ja naisen vanhemmat eivät Kortelaisen tietojen mukaan ole Suomessa, eikä poliisi ainakaan toistaiseksi pyri aktiivisesti tavoittamaan heitä.

– Aviomies on kuitenkin ollut tässä keskeisessä roolissa, sanoo Kortelainen.

Tapauksen tutkinta epäiltynä ihmiskaupparikoksena alkoi Helsinki-Vantaan lentoasemalla heinäkuussa 2021. Tuolloin poliisille ilmoitettiin, että Suomeen saapuneessa lentokoneessa oli itkuinen nainen, joka matkusti yhdessä miehensä kanssa.

Rikosepäilyjä on selvittänyt valtakunnallinen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmä. Tapauksen esitutkinta on vielä meneillään.