Tivi: Applen puhelimeen voi kaiverruttaa haluamansa tekstin – paitsi että nämä sanat ja numerot ovat ehdottomasti kiellettyjen listalla

Oman puhelimen kuorissa voisi näyttää hienolta itse valitsema teksti. Tosin monissa maissa Applen puhelimiin ei voi kaiverruttaa mitä tahansa. Venla Tirkkonen
Tommi Salo

Tommi Salo

Applen voi valtuuttaa kaiverruttamaan esimerkiksi uuteen puhelimeen vapaavalintaisen tekstin. Tai ainakin lähes vapaavalintaisen.

Tivi-sivusto nimittäin kertoo, että monissa maissa tietyt sanat ja numeroyhdistelmät ovat kiellettyjen listalla.

Kieltolistalla on mittaa etenkin Kiinassa, Hongkongissa ja Taiwanissa. Löydön teki Tivin mukaan CitizenLab.

Näissä kolmessa maassa erityisesti politiikkaan liittyviä sanoja on sensuroitu runsaasti. Japanissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa yhtäkään politiikkaan viittaavaa termiä ei ole puolestaan kielletty.

Tivi kertoo, että esimerkiksi Hongkongissa Applen tuotteisiin ei saa kaivertaa sellaisia termejä, kuten "lehdistön vapaus" tai "sateenvarjovallankumous".

Taiwanissa kieltolistalla on muun muassa Kiinan kommunistisen puolueen jäsenten nimiä.

Kiinassa on turha yrittää kirjoituttaa Apple-tuotteeseensa esimerkiksi "demokratian aalto" tai "ihmisoikeudet". Myöskään Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitukseen viittaavaa numeroyhdistelmää 8964 ei sallita.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut