Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n raportin mukaan Taleban etsii USA:lle ja Natolle työskennelleitä afganistanilaisia – Taleban lupaa turvallisen poistumisen maasta kaikille

Afganistanissa vallan kaapannut Taleban-liike on etsinyt ihmisiä, jotka ovat työskennelleet tai tehneet yhteistyötä Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton joukkojen kanssa, selviää YK:n asiakirjasta. BBC:n haltuun saaman luottamuksellisen asiakirjan mukaan ääriliike Taleban on kartoittanut henkilöitä jo ennen suurien kaupunkien valtaamista.

Asiakirjan mukaan Taleban pidättää tai uhkaa tappaa näitä ihmisiä tai uhkaa pidättää heidän perheenjäseniään, elleivät he antaudu Talebanille. Erityisessä riskissä ovat ihmiset, jotka ovat työskennelleet armeijassa, poliisissa tai tutkintayksiköissä.

Taleban on kuitenkin luvannut turvallisen poistumistien maasta sekä ulkomaalaisille että afganistanilaisille, BBC kertoo . Liikkeen edustaja kertoo, että Taleban tukee ulkomaisia joukkoja näiden evakuoidessa kansalaisiaan pääkaupunki Kabulin lentokentältä.

– Me estämme kaikenlaista väkivaltaista, sanallista yhteenottoa lentokentällä afganistanilaisten, ulkomaalaisten ja Talebanin jäsenten välillä, liikkeen edustaja sanoo.

USA vaatinut Talebania päästämään lähtemään pyrkivät pois maasta

Yhdysvallat on vaatinut Taleban-liikettä päästämään Afganistanista pois pyrkivät lähtemään. Huoli maasta pääsystä on kasvanut, kun Taleban-taistelijat ovat miehittäneet tarkastuspisteitä pääkaupunki Kabulin lentokentän ympärillä.

Yhdysvaltain varaulkoministeri Wendy Sherman viittasi raportteihin, joiden mukaan talebanit ovat estäneet maasta pois yrittäviä afganistanilaisia ​​pääsemästä lentokentälle.

– Edellytämme Talebanin sallivan kaikkien Yhdysvaltojen kansalaisten, kolmansien maiden kansalaisten ja kaikkien afganistanilaisten lähteä turvallisesti ja häiritsemättä, Sherman painotti medialle.

Islamistisen Talebanin johto on viime päivinä pyrkinyt luomaan suvaitsevaisuuden vaikutelman. Taleban-johtajat ovat toistuvasti vakuuttaneet, etteivät he kosta vastustajilleen ja että Afganistanista pois haluavien annetaan vapaasti lähteä.

Talebanin voitto on luonut myös pelkoja siitä, millaiseksi naisten ja tyttöjen asema muodostuu Afganistanissa. Tuoreiden tietojen mukaan naisten kuvia on peitetty tai vandalisoitu Kabulin myymälöiden näyteikkunoissa.

USA:n tavoite oli terrorismin torjunta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi uutiskanava ABC Newsille antamassaan haastattelussa, että kaaos oli väistämätöntä Yhdysvaltain jättäessä Afganistanin 20 vuoden jälkeen.

– Ette siis usko, että tätä maasta lähtemistä olisi voitu hoitaa paremmin, että mitään virheitä olisi tehty? kysyi ABC:n toimittaja George Stephanopoulos presidentiltä.

– Ei, en usko että tätä olisi voitu hoitaa tavalla, jota jälkiviisaana katsoen (...) ajatus siitä, että jotenkin olisi ollut olemassa tapa lähteä ilman, että kaaosta syntyisi. En tiedä miten se olisi tapahtunut, Biden vastasi.

Maanantaina pitämässään puheessa Biden sanoi, ettei Yhdysvaltalaisten joukkojen tehtävänä Afganistanissa ollut koskaan kansakunnan rakentaminen, vaan terrorismin torjuminen, joka ei vaadi pysyvää sotilaallista läsnäoloa vieraassa maassa.

"Se oli yksinkertainen valintatilanne"

Biden toisti ABC:n haastattelussa myös puheessaan esittämän kantansa, että Yhdysvalloilla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin täysi vetäytyminen aikataulun mukaisesti tai lisäjoukkojen lähettäminen Afganistaniin.

– Se oli yksinkertainen valintatilanne (...) meidän piti päättää sitoudummeko lähtemään valitsemallamme aikataululla vai lähetämmekö tuntuvasti lisää joukkoja, Biden sanoi.

Haastattelussa Biden sanoi kuitenkin, että Yhdysvaltain sotilaat jäävät Afganistaniin siihen asti, että evakuointi on saatu päätökseensä, vaikka se tarkoittaisi alkuperäisestä elokuun lopun määräpäivästä lipsumista.

– Yritämme saada sen valmiiksi ennen elokuun 31. päivää, mutta jos Yhdysvaltain kansalaisia on jäljellä, jäämme siihen asti että kaikki on saatu ulos.

Biden on korostanut toistuvasti sitä, ettei hän suostu vierittämään vastuuta Afganistanin sodasta enää omalle seuraajalleen. Biden on neljäs Yhdysvaltain presidentti, jonka virkakaudella Yhdysvaltain joukkoja on ollut Afganistanissa.

Tämä oli ensimmäinen Bidenin antama haastattelu Talebanin vallattua Afganistanin. Presidenttiä kritisoitiin aikaisemmin siitä, että Kabulin kohtalon ratkaisseena viikonloppuna hän oli lomalla poissa julkisuudesta. Biden keskeytti lomansa pitääkseen puheensa.

Kiivainta keskustelua Yhdysvalloissa käydään nyt maan kansalaisten ja yhdysvaltalaisia auttaneiden afganistanilaisten evakuoinnista. Yhdysvallat kertoi torstaina saaneensa evakuoitua 7 000 ihmistä.

Suomi ilmoitti lisäavusta

Suomi ilmoitti tänään, että se lisää humanitaarista apua afganistanilaisten auttamiseen. Kolme miljoonaa euroa annetaan afgaanipakolaisten auttamiseen YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta, ulkoministeriö tiedotti.

YK:n arvioiden mukaan humanitaarista apua tarvitsee Afganistanin väestöstä noin puolet.

Paineen alla ovat myös naapurimaat, joihin on paennut runsaasti ihmisiä Afganistanista.

----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP