Tissuttelu voi olla terveydelle vaarallisempaa kuin kaatokänni – 320 000 ihmistä sai syövän kuusivuotisen seurannan aikana

Tutkimuksen mukaan verrattuna raittiisiin osallistujiin sairastumisriski oli sitä suurempi mitä enemmän potilas joi alkoholia. Heikki Pölönen
Rai Suihkonen

Rai Suihkonen

Päivittäinen tissuttelu voi olla terveydelle vaarallisempaa kuin kaatokänni. Korealaistutkijoiden havainnot perustuvat lähes 12 miljoonan korealaisen rekisteritietoihin.

Tutkittavat olivat keskimäärin 54-vuotiaita. Kuusivuotisen seurannan aikana heistä 320 000 sairastui ruoansulatuskanavan syöpään.

Kauan tiedetty fakta on, että alkoholi suurentaa ruoansulatuskanavan syöpien vaaraa. Korealaistutkimus paljastaa nyt, että juodun alkoholin määrän lisäksi riskiin vaikuttavat juomatavat.

Tutkimuksen mukaan verrattuna raittiisiin osallistujiin sairastumisriski oli sitä suurempi mitä enemmän potilas joi alkoholia.

Tilanne muuttui, kun tutkimuksessa verrattiin saman verran viikossa alkoholia käyttäviä.

Tällöin riski oli suurin osallistujilla, jotka joivat usein, vaikka kerta-annokset olisivat olleet pieniä. Tutkijat havaitsivat myös, että humalahakuinen juominen, jolloin alkoholia juotiin paljon kerralla, ei ollut yhtä suuri syöpäriski,

Tutkimuksessa tarkasteltiin vatsa-, ruokatorvi-, paksu- ja peräsuoli-, maksa-, sappi- ja haimasyöpää. Alkoholin käyttö suurensi kaikkien näiden syöpien riskiä.

Tutkimus on julkaistu JAMA Network Open -lehdessä.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut