Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saarikko torjuisi työvoimapulaa opiskelijoiden, maahanmuuttajien ja eläkeläisten avulla – "Ilman muualta tulevaa osaajien joukkoa tämä maa näivettyy"

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko haluaa torjua Suomea uhkaavaa työvoimapulaa opiskelijoiden, eläkeläisten ja maahanmuuttajien avulla.

Saarikko esitteli keinojaan työvoimapulan torjumiseksi puheessaan keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Seinäjoella.

Saarikko ehdottaa, että opiskelijoiden opintotukeen liittyviä tulorajoja korotetaan, mikä mahdollistaisi työnteon lisäämisen opiskelujen ohessa.

– Niille, joilla voimia ja halua on, pitää olla mahdollisuus työhön opiskeluiden lomassa, Saarikko sanoi.

Hänen mukaansa lisätöiden teko ei kuitenkaan saisi hidastaa opintojen etenemistä.

Saarikko haluaa myös muuttaa eläkeläisten verotusta reilummaksi niille eläkeläisille, jotka vastaanottavat työtä eläkkeen oheen.

– Vaikka palkka vaihtuu eläkkeeseen, eivät taidot ja into katoa yhdessä yössä. Kun puhutaan osaajapulasta, eläkkeellä on totisesti osaajia, Saarikko sanoi.

Lisäksi Saarikon mukaan muuttamista työn perässä Suomeen pitää helpottaa.

– Ilman muualta tulevaa osaajien joukkoa tämä maa näivettyy. Omin voimin emme pidä pystyssä hyvinvointiyhteiskuntaa, Saarikko painotti.

"Osaajista on huutava pula"

Saarikon mukaan syksyn budjettiriihen tärkein asia on varmistaa, että työpaikoille löytyy työntekijöitä. Jos ei ole työntekijöitä, ei ole kasvua, valtiovarainministeri painottaa.

– Kiertäessäni Suomea kuuluu joka maakunnasta sama viesti: osaajista on huutava pula. Yrityksillä olisi halu kasvaa ja työllistää, mutta työ ei vaan löydä tekijäänsä, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan työvoimapula rajoittaa yritysten kasvua ja toimintaa monilla aloilla jopa niin paljon, että joissakin yrityksissä on jouduttu kieltäytymään urakoista osaajien puutteen vuoksi.

– Yrityksiin tarvitaan myyjiä, terveyskeskuksiin tarvitaan hoitajia. Mikäli emme tätä yhtälöä ratkaise, nyt käynnistynyt kasvu kuivuu oraalle, Saarikko summasi.

Demokratia ei ole tuontitavaraa

Saarikko kommentoi puheessaan myös Afganistanin viimeaikaisia tapahtumia. Hänen mukaansa suomalaiset eivät voi sulkea silmiään ja sydämiään Afganistanin humanitaariselta kriisiltä.

Saarikon mukaan länsimaiden epäonnistunut operaatio Afganistanissa osoittaa, että demokratia ei ole tuontitavaraa, vaan se pitää itse elää todeksi. Sitä pitää rakentaa omin käsin, ei vieraan toimesta.

– Kansakunnan rakenteita ei voi tuoda paikalle helikoptereilla eikä sotilastukikohdilla, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan Afganistanin kriisin äärellä Euroopan on otettava opiksi vuoden 2015 pakolaiskriisistä.

– Selvää on, että ensisijaisesti ihmisiä pitää auttaa lähellä omia juuriaan. Jos kävisi niin, Afganistanista tai muusta kriisistä johtuen, että suuret väkimäärät lähtevät liikkeelle, pakenevat kotiseudultaan, meidän on onnistuttava Eurooppana paremmin kuin vuonna 2015, Saarikko sanoi.

Innolla kohti maakuntavaaleja

Saarikon mukaan keskusta lähtee innolla kohti tammikuun maakuntavaaleja. Hän kannusti puoluetovereitaan asettumaan ehdolle Suomen historian ensimmäisiin maakuntavaaleihin.

– Maakuntavaalit ovat meidän vaalimme. Onko kenties jopa niin, että missään muussa puolueessa maakuntavaaleja ei oikein edes ilolla odoteta? Me olemme valmiita taistoon. Kutkuttava tilanne, kokonaan uusi vaali, Saarikko intoili.

Saarikon mukaan keskustan tavoitteena maakuntavaaleissa on, että jokaiseen kuntaan saadaan vähintään yksi sote-toimipiste.