Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järvillä sinileväkukintoja keskimääräistä kesää vähemmän

Heinäkuun puolivälistä lähtien suurimmassa osassa vesistöjä sinileväkukintoja on ollut keskimääräistä vähemmän, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke) valtakunnallisessa sinileväkatsauksessaan.

Syken mukaan valtakunnalliseen sinileväseurantaan kuului tänä kesänä sisävesillä noin 290 havaintopaikkaa, joista sinilevää havaittiin 136 paikalla. Hieman sinilevää tavattiin 108 paikalla, runsaasti levää 23 paikalla ja erittäin runsaasti vain viidellä havaintopaikalla.

– Kuluneena kesänä runsaiden tai erittäin runsaiden sinileväkukintojen kesto oli useimmilla seurantapaikalla lyhyt, kaksi–kolme viikkoa tai vähemmän. Yksittäisillä järvillä vähäiset sinileväkukinnat ovat saattaneet kestää pidempään, kertoo tiedotteessa Syken erikoistutkija Kristiina Vuorio.

Lämmin merivesi edisti sinilevän kasvua alkukesästä

Sinilevän määrä oli merialueilla huipussaan poikkeuksellisesti jo heinäkuun puolivälissä. Lämmin sää nopeutti meriveden pintalämpötilan nousua alkukesällä, ja tämä edisti sinilevien kasvua, Syke kertoo tiedotteessa.

Tyypillisesti merialueiden sinilevähavaintojen kokonaishuippu osuu vasta heinä-elokuun vaihteeseen.

Syken mukaan heinäkuun puolivälin jälkeen sinilevähavaintojen määrä laski huomattavasti, ja sinilevätilanne oli valtakunnallisesti tarkasteltuna jopa normaalia parempi heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun.

Tuulinen sää sekoittanut sinileväesiintymät veteen

Alkukesän aurinkoinen sää ja lämpimät vedet kiihdyttivät sinilevien kasvua sisävesillä. Leväseurannasta selviää, että lämpimän alkukesän takia sinilevät alkoivat runsastua monilla leväseurannan havaintopaikoilla tavallista aiemmin.

Järvialueilla sinileväkukintoja havaittiin lämpimästä säästä huolimatta suurimmassa osassa maata keskimääräistä vähemmän.

Syke kertoo vähäisen ulkoisen ravinnekuormituksen vähentäneen sinileväkukintoja etenkin eteläisimmän Suomen alueella.

Heinä-elokuun vaihteen jälkeen tuulinen sää on pitänyt mahdolliset sinileväesiintymät veteen sekoittuneena. Lisäksi viileät yölämpötilat ovat madaltaneet vesien pintalämpötiloja, mikä on osaltaan hillinnyt sinileväkukintojen esiintymistä loppukesällä.

Kuluneella viikolla sateinen ja tuulinen sää on edelleen vähentänyt sinileväesiintymiä, Syke kertoo.