Suomi on päättänyt evakuointitehtävän Afganistanissa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (vas.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (oik.) kertoivat, että Suomi on tällä erää päättänyt evakuointitehtävän Afganistanissa. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Anniina Luotonen, Viivi Salminen / STT

Suomi on tällä erää päättänyt evakuointitehtävän Afganistanissa, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tiedotustilaisuudessa. Noin 340 ihmistä ja auttajat on hänen mukaansa saatu turvaan. Afganistaniin lähetetyt avunantajat ovat matkalla kotiin.

Haaviston mukaan Afganistanissa on yhä joitakin kymmeniä Suomen kansalaisia, jotka eivät ole päässeet lentokentälle.

Aiemmin tänään Kabulin lentokentän lähellä tapahtui kaksi pommi-iskua, joissa on kuollut ja haavoittunut useita ihmisiä. Useat maat varoittivat terroriuhasta etukäteen.

Haaviston mukaan kyse oli itsemurhaiskuista.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Puolustusvoimien suojausosasto oli tärkeä, ehkä ratkaiseva apu evakuoinneissa.

– Joukkomme tekivät sen, mitä tässä ajassa oli suinkin tehtävissä, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan kokonaisuudessaan operaatio oli onnistunut.

– Joukko suoriutui tehtävistään esimerkillisellä tavalla. Puolustusvoimien tuella evakuoitavien määrä saatiin nostettua merkittävästi.

Kaikkonen sanoo, että hänen tietojensa mukaan Suomen joukot eivät joutuneet sellaisiin välittömiin vaaratilanteisiin, missä he olisivat joutuneet käyttämään voimakeinoja itsepuolustukseen.

– Tässä suhteessa äärimmäisiin vaaratilanteisiin ei jouduttu, hän sanoi.

Kaikkosen mukaan Puolustusvoimien tukijoukko poistui yhdessä ulkoministeriön virkamiesten kanssa. He ovat Suomessa aikaisintaan perjantaina.

Sadat ihmiset ottaneet ulkoministeriöön yhteyttä perheenyhdistämisasioissa

Haaviston mukaan enemmistö niistä, joita ei ole voitu auttaa, ovat niin sanottuja lisälistojen henkilöitä. Suomi teki tiistaina uuden evakuointipäätöksen, jossa evakuointeja laajennettiin Kabulin-suurlähetystössä työskennelleisiin turvamiehiin. Tätä ennen Suomi oli tehnyt kaksi evakuointipäätöstä.

– Olen tänään ollut aktiivisessa diplomaattisessa vuorovaikutuksessa sellaisten maiden kanssa, jotka jatkavat läsnäoloaan Kabulissa. Suomi on ainakin tilapäisesti sulkenut edustustonsa. Odotamme, että lähipäivinä ja lähiviikkoina ja voimme tehdä läheistä yhteistyötä sinne jäävien maiden kanssa, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan evakuoitujen joukossa on joitakin turvamiehiä.

Ulkoministeriöön on Haaviston mukaan ottanut yhteyttä ehkä sadat ihmiset erilaisissa perheenyhdistämiskysymyksissä. Haaviston mukaan tässä tilanteessa perheenyhdistämisratkaisuita ei tehdä lentokentän portilla.

– Kaikki varmaan ymmärtävät, miksi. Se vaatii tiettyjä prosesseja ja lainmukaisuutta. Olemme etsimässä ulkoministeriössä ratkaisuja, miten tätä perheenyhdistämistä voi jatkossa helpottaa, hän sanoo.

Ratkaisuita voidaan löytää esimerkiksi kiertävistä konsulaateista.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut