Taleban haluaa Yhdysvaltain läsnäolon säilyvän Kabulissa, kertovat lähteet

Afganistanin uudet kovan linjan islamistiset johtajat haluavat, että valtiot pitäisivät suurlähetystönsä auki sen jälkeen, kun evakuointitehtävä päättyy, nimettöminä pysytelleet viranomaiset sanoivat. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Äärijärjestö Taleban on pyytänyt Yhdysvaltoja säilyttämään diplomaattisen läsnäolonsa Kabulissa amerikkalaisjoukkojen vetäytymisen jälkeen. Yhdysvallat ei kuitenkaan ole vielä tehnyt päätöstä suunnitelmistaan, kertoivat yhdysvaltalaiset viranomaislähteet perjantaina.

Afganistanin uudet kovan linjan islamistiset johtajat haluavat, että valtiot pitäisivät suurlähetystönsä auki sen jälkeen, kun evakuointitehtävä päättyy 31. elokuuta, nimettöminä pysytelleet viranomaiset sanoivat.

Talebanin saatua vallan 15. elokuuta Yhdysvaltain lähetystössä jäljellä olleet diplomaatit pakenivat Yhdysvaltain joukkojen turvaamalle Kabulin lentokentälle.

Yhdysvaltain viimeisten sotilaiden on määrä lähteä Kabulista tiistaina, joten jos siellä halutaan säilyttää diplomaattinen läsnäolo, diplomaattien turvana ei ole enää sotilaita.

Viranomaislähteiden mukaan asiasta on väitelty Yhdysvaltain hallinnon sisällä.

Ei pikaista tunnustamista

Yhdysvallat tai sen liittolaiset eivät aio pikaisesti tunnustaa Talebanin hallintoa Afganistanissa, ilmoitti Valkoinen talo perjantaina.

– Haluan tehdä tämän selväksi: Yhdysvalloilla tai millään sen kansainvälisillä kumppaneilla ei ole kiirettä minkäänlaiseen tunnustukseen, sanoi Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki.

Turkki ja Taleban neuvotteluissa

Turkin edustajat ovat käyneet ensimmäiset neuvottelut Talebanin edustajien kanssa Kabulissa. Asiasta ilmoitti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan perjantaina.

Erdogan sanoi Turkin yhä arvioivan Talebanin tarjousta Kabulin lentokentän toiminnan pyörittämisestä.

Turkin ja Talebanin neuvottelut käytiin Kabulin lentokentän sotilaslohkolla, jossa Turkin suurlähetystö tilapäisesti sijaitsee.

Erdoganin mukaan Turkki on evakuoinut turkkilaiset siviilit ja sotilaat Afganistanista.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut