Pääministeri Marin Twitterissä: Määritelmä kahden metrin turvavälistä poistetaan tartuntatautilaista

Hallituspuolueet ovat sopineet, että määritelmä kahden metrin turvavälistä poistetaan tartuntatautilaista. Asiasta kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Twitterissä maanantaina.

Marin kirjoittaa, että muutos on sosiaali- ja terveysministeriön valmistelussa ja se viedään eduskunnan käsittelyyn mahdollisimman pikaisesti. STT:n tietojen mukaan tartuntatautilain muutos pyritään saamaan valtioneuvoston yleisistuntoon jo tällä viikolla.

Marinin mukaan viisikko eli hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat käsitelleet asiaa viimeksi tänään. Pääministeri kirjoittaa lisäksi, että kun rokotuskattavuus paranee, rajoituksia puretaan.

– Tilanne on nyt kohtuuton erityisesti kulttuuri-, urheilu- ja tapahtumatoimijoiden osalta, hän sanoo Twitterissä.

Etenkin tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) on julkisuudessa aiemmin hoputtanut turvaväleistä ja yleisölohkoista luopumista. Hänen huolenaan on ollut, että syksyn kulttuuri- ja urheilutapahtumia ei voida suunnitellusti toteuttaa ilman tätä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sen sijaan tviittasi perjantaina, että nimenomaan koronapassi mahdollistaa turvaväleistä luopumisen ja näitä käsitellään yhdessä. Koronapassilla todistetaan, että henkilö on rokotettu, koronan sairastanut tai hiljattain testattu.

Laajempi suunnitelma koronasta lähiviikkojen aikana

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi aiemmin tänään STT:lle, että työn alla on nyt kokonaisuus, jossa tartuntatautilakia arvioidaan myös rajojen koronaturvallisuuden ja ravintolarajoitusten alueille siirtämisen osalta.

Varhila ei tässä vaiheessa ota kantaa siihen, milloin koronapassi voisi olla käytössä. Hän toteaa, että paketin poliittisen käsittelyn jälkeen edessä on muun muassa laillisuustarkastus.

– Myös eduskunta vaatii käsittelylleen riittävän ajan, jonka he itse määrittelevät, Varhila kommentoi.

Hallitus on lähiviikkoina päivittämässä myös laajempaa koronatoimien kokonaisuutta vastaamaan tilannetta, jossa suuri osa väestöstä on jo rokotettu.

Hybridistrategian päivityksen aikataulusta Varhila toteaa, että sen päälinjat on hallitukselle jo esitelty, mutta toimintasuunnitelmaa koskeva osuus on vielä virkavalmistelussa.

– Strategian päivityshän on tarkoitettu voimaan vasta arviolta lokakuun lopulta tilanteeseen, jossa olemme lähellä saavutettavissa olevaa rokotekattavuutta.

Hallitus on linjannut, että Suomessa tavoitellaan 80–90 prosentin rokotuskattavuutta. STT ei tavoittanut maanantaina kommentteja varten Kurvista, Kiurua, Marinia tai valtiovarainministeri Annika Saarikkoa (kesk.).

Etusivulla nyt

Mainos: Savon Sanomat

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut