Viron parlamentti äänestää jälleen presidentistä, ainoa ehdokas Alar Karis jäi eilen viiden äänen päähän

Virossa parlamentti, riigikogu, äänestää jälleen tänään maalle uutta presidenttiä. Kuvassa keskellä ainoa ehdokas Alar Karis. / Erik Peinar handout / Erik Peinar / LEHTIKUVA

STT

Virossa parlamentti, riigikogu, äänestää jälleen tänään maalle uutta presidenttiä. Toistaiseksi ainoa presidenttiehdokas Alar Karis sai eilisessä ensimmäisessä äänestyksessä 63 ääntä. Se jäi viiden äänen päähän tarvittavasta 68 äänen enemmistöstä 101-paikkaisessa riigikogussa.

Tänään riigikogun ohjelmassa on kello 12 alkaen kaksi äänestystä. Jos tarvittavaa kahden kolmasosan enemmistöä ei niissä löydy, siirtyy presidentin valinta myöhemmin kokoontuvalle valitsijakokoukselle. Se koostuu kansanedustajien lisäksi Viron kuntien nimeämistä valitsijoista.

Viron hallituksen reformipuolueen ja keskustapuolueen tukema Karis on Viron kansallismuseon nykyinen johtaja. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Tarton yliopiston rehtorina ja Viron valtiontalouden tarkastusviraston (riigikontroll) johtajana.

Nykyisen presidentin Kersti Kaljulaidin toimikausi päättyy 10. lokakuuta. Hän voisi pyrkiä jatkokaudelle, mutta ainakaan toistaiseksi Kaljulaidilla ei ole vaadittavaa 21 kansanedustajan tukea ehdokkuudelle.

Oppositiopuolueista sosiaalidemokraatit ja Isänmaa antoivat maanantain äänestyksessä kansanedustajilleen vapaat kädet. Erityisesti demareiden kanta voi muodostua tänään ratkaisevaksi, ja puolueen edustajat tapasivat vielä aamupäivällä Karisin uudestaan.

Karisin valinnan kannalta lupaavalta vaikutti se, että sosiaalidemokraattien entinen puheenjohtaja ja kansanedustaja Jevgeni Ossinovski kehotti puoluetta tukemaan Karisia tiistain äänestyksissä. Näin siksi, ettei puolueelle mieluisemmalla Kersti Kaljulaidilla ole maanantain äänestyksen perusteella mahdollisuuksia tulla valituksi.

– Tässä tilanteessa pyydä ryhmääni tukemaan Karisia. Toivon että presidentti valitaan tänään, Ossinovski sanoi Viron television haastattelussa.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut