Biden: USA sitoutunut saamaan viimeisetkin amerikkalaiset Afganistanista

Biden perusteli Afganistan-päätöstään sillä, että valittavana oli joko lähtö maasta tai konfliktin laajeneminen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvallat on sitoutunut saamaan viimeisetkin yhdysvaltalaiset pois Afganistanista, sanoi presidentti Joe Biden puheessaan tiistaina. Afganistaniin jääneille amerikkalaisille ei ole takarajaa, hän lisäsi.

Biden perusteli Afganistan-päätöstään sillä, että valittavana oli joko lähtö maasta tai konfliktin laajeneminen. Bidenin mukaan hän ei aikonut pitkittää ikuisesti sotaa eikä pitkittää ikuisesti lähtöä maasta.

Biden sanoi ottavansa vastuun vetäytymisestä Afganistanista. Hän sanoi uskovansa, että jos evakuoinnit olisi aloitettu kesäkuussa tai heinäkuussa, silloinkin "lentokentälle olisi rynnätty".

– Se olisi siltikin ollut hyvin vaikea ja vaarallinen tehtävä.

Puheessaan Biden varoitti terrorijärjestö Isisin Afganistanin haaraa eli niin kutsuttua Isis-K:ta, jonka itsemurhaiskussa Kabulin lentokentän ulkopuolella kuoli 13 yhdysvaltalaissotilasta.

– Me jatkamme taistelua terrorismia vastaan Afganistanissa ja muissa maissa. Ja Isis-K: Emme ole vielä lopullisesti selvittäneet välejä teidän kanssanne.

Biden myös sanoi, että terrorismin vastainen sota on nyt erilaista kuin se oli esimerkiksi Osama bin Ladenin aikana.

– En usko, että Yhdysvaltain turvallisuutta lisätään lähettämällä tuhansia sotilaita ja käyttämällä miljardeja dollareita Afganistanissa, Biden sanoi.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut