Uutissuomalainen: Yksityisen varhaiskasvatuksen voitontavoitteluun ei tule rajoituksia – mutta luvanvaraisuus etenee

Yksityisen päiväkotitoiminnan aloittaminen saattaa edellyttää jatkossa lupaa aluehallintovirastolta. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa, että yksityisen varhaiskasvatuksen voitontavoitteluun ei ole tulossa rajoituksia tällä hallituskaudella. Hallitusohjelmaan on kirjattu asian selvittäminen, mutta hanke ei ole etenemässä.

Anderssonin mukaan opetus- ja kulttuuriministeriössä ei ole onnistuttu löytämään riittävän vahvoja juridisia perusteita sille, että perustuslain turvaamaa elinkeinovapautta voitaisiin lähteä rajaamaan.

Tehokkain tapa puuttua voitontavoitteluun varhaiskasvatuksessa on se, että kuntapäättäjät eivät ulkoistaisi varhaiskasvatusta ”liian laajasti”, esimerkiksi palveluseteleillä tai ostopalvelusopimuksilla, Andersson sanoo.

Toinen yksityiseen varhaiskasvatukseen liittyvä asia sen sijaan etenee. Varhaiskasvatuslakia on määrä muuttaa niin, että nykyisen ilmoitusmenettelyn sijaan laissa säädetään yksityisen päiväkotitoiminnan luvanvaraisuudesta. Toiminnan aloittaminen edellyttäisi siis jatkossa aluehallintoviraston hyväksyntää.

Esitys annetaan eduskunnalle syksyn aikana ja lainmuutoksen on määrä astua voimaan vuonna 2023.

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut