IL: Rokotetutkijan mukaan kahdesti rokotetut voivat elää normaaliin tapaan

Yhden koronarokoteannoksen on saanut runsaat 72 prosenttia ja kaksi annosta vajaat 52 prosenttia suomalaisista. Katja Luoma

Markus Mattlar

Kaksi koronarokotusta saaneet voivat alkaa elää normaalia arkea, sanoo Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet Iltalehdessä.

– Jos täysin rokotettuna ei voi elää normaalisti, niin sitten ei voi varmaan koskaan elää normaalisti, Rämet sanoo Iltalehdelle.

Rämetin mukaan on aika avata keskustelu siitä, millaisin pelisäännöin koronatoimien jälkeinen normaalielämä toimii esimerkiksi työpaikoilla, julkisissa tiloissa ja kulttuuritapahtumissa.

Vajaat 2,9 miljoonaa suomalaista on perjantain tietojen mukaan saanut kaksi koronarokotusta. Se tarkoittaa 51,8 prosentin osuutta koko väestöstä.

Rämet arvioi Iltalehden haastattelussa, että toisia rokoteannoksia pystytään lähiviikkoina antamaan hyvin nopeassa tahdissa. Rokotteiden saatavuus on hyvä, ja lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) lyhensi äskettäin rokotusten suositeltua annosväliä kahdeksasta viikosta kuuteen.

Rämet ottaa kantaa myös rokotuskattavuuden laskentamenetelmiin. Hänen mukaansa rajoitusten purkamiseen riittäisi, että 80 prosenttia täysi-ikäisistä suomalaisista on saanut kaksi rokoteannosta.

– Näkisin, että 12–18-vuotiailla jo ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen riski vakavalle tautimuodolle on niin pieni, että se ei johda terveydenhuollon liialliseen kuormittumiseen, Rämet sanoo.

Hallitus on asettanut 80-prosenttisen rokotuskattavuuden edellytykseksi yhteiskunnan avaamiselle.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut