Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

38-vuotiaalle miehelle luetaan syyte ex-pääministeri Sipilän pahoinpitelystä – poliisin mukaan vastaantulija löi Sipilää nyrkein

Helsingin käräjäoikeus käsittelee tänään tapausta, jossa 38-vuotiasta miestä syytetään entisen pääministerin, kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) pahoinpitelystä.

Syytetty on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä pahoinpitelyyn.

Poliisin mukaan vastaantulija löi Sipilää nyrkein Eduskuntatalon lähistöllä tammikuussa. Sipilä oli 7. tammikuuta ylittämässä tietä Eduskuntatalon lähistöllä, kun mies kävi hänen kimppuunsa.

Esitutkinnassa teolle ei selvinnyt mitään erityistä syytä, vaan mies toimi poliisin mukaan ilmeisesti hetken mielijohteesta.

– Hän on tunnistanut tämän kansanedustajan ja ilmeisesti hetken mielijohteesta kohdistanut tähän tämän teon, tutkinnanjohtaja Juhani Vuorisalo sanoi helmikuussa esitutkinnan valmistuttua.

Vuonna 2011 eduskuntaan noussut Sipilä toimi pääministerinä vuosina 2015–2019.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja irtisanottiin videokohun jälkeen

Tapaus liittyy myös eduskunnan turvallisuusjohtajan Jukka Savolan irtisanomiseen. Savola on kertonut luovuttaneensa medialle eduskunnan turvakameroiden tallenteita tilanteesta, jossa Sipilän kimppuun käytiin.

MTV:n uutiset julkaisi verkkosivuillaan videon tapahtuneesta tammikuun puolivälissä.

Eduskunta käynnisti oman selvityksen siitä, miten videot päätyivät julkisuuteen. Sen mukaan eduskunnan valvontakamerakuva on lähtökohtaisesti salassa pidettävää. Syy salassapitoon tulee julkisuuslaista.

Julkisuuslain mukaan muun muassa henkilöiden ja rakennusten turvajärjestelyjä koskevat viranomaisten asiakirjat ovat lähtökohtaisesti salaisia, ellei ole ilmeistä, että tiedon antaminen ei vaaranna turvajärjestelyjä. Asiakirjoiksi lasketaan myös kameratallenteet.

Savola kertoi selvityksessään päätyneensä luovuttamaan pyydetyt tallenteet, koska saattoi tiedot julkistamalla hälventää epätietoisuutta siitä, ettei kyse ollut hyökkäyksestä demokratiaa tai eduskuntaa kohtaan vaan yksittäisestä tapahtumasta.

Eduskunnan mukaan Savola yritti kääntää epäilyt tietovuodosta alaisiin

Eduskunnan kansliatoimikunta tiedotti maaliskuussa, että Savolan irtisanomisen peruste oli virkavelvollisuuksien vastainen menettely ja sen myötä luottamuksen menettäminen tehtävän hoitoon.

Savola valitti irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen. Kesäkuussa Helsingin Sanomat uutisoi, että eduskunnan kansliatoimikunnan hallinto-oikeudelle antaman lausunnon mukaan Savolan irtisanomisen syynä oli tämän vilpillinen toiminta.

Eduskunnan mukaan Savola salasi yli kuukauden ajan sen, että MTV:n uutiset sai videotallenteet häneltä. Lisäksi Savola käynnisti vuotajan löytämiseksi laajan selvityksen, jossa piinapenkkiin joutuivat hänen alaisensa, HS kirjoitti tuolloin.

Savola vaatii hallinto-oikeutta kumoamaan laittomana päätöksen irtisanomisestaan. Valituksessaan Savola sanoo, ettei salannut tai kiistänyt tietojen antamista videotallenteista.