Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion kouluhyökkäyksestä selvinneet kertoivat hovioikeudelle kauhun ja epäuskon tunteista: "Ensin en edes tajunnut paeta"

Se ei tuntunut todellista. Tuntui, kuin olisi joutunut keskelle kauhuelokuvaa.

Näin Kuopion kouluhyökkäyksestä selvinneet opiskelijat kertasivat kahden vuoden takaisia tapahtumia Itä-Suomen hovioikeudelle, missä asian käsittely alkoi torstaina. Hyökkääjä, 26-vuotias mies, vaatii hovioikeudessa useiden syytteidensä hylkäämistä ja elinkautisen vankeusrangaistuksensa muuttamista määräaikaiseksi.

Savon ammattiopistossa opiskellut mies hyökkäsi luokkahuoneeseen miekan kanssa lokakuun ensimmäisenä päivänä 2019. Hyökkäyksessä kuoli 23-vuotias ukrainalaisnainen, ja kymmenkunta ihmistä haavoittui tai loukkaantui. Osalle uhreista jäi miekaniskuista elinikäisiä vammoja.

Hovikäsittelyn ensimmäisenä päivänä kuultiin kahta opiskelijaa, joista kumpikin pääsi pakenemaan luokkahuoneesta ilman fyysisiä vammoja. Ensimmäinen heistä halusi tulla kuulluksi niin, ettei syytetty ollut oikeussalissa. Tätä varten mies siirrettiin viereiseen huoneeseen.

Nainen kertoi, kuinka mies tuli tunnille myöhässä mukanaan iso kassi.

– Sitten hän otti sieltä pitkän miekan ja lähti opettajaa kohti. Ajattelin ensin, että se on lelumiekka. Tunnelma oli kuin kauhuelokuvassa, tajusin että tästä on päästävä pois, hän sanoi.

Opiskelija piiloutui ensin pöytänsä alle, mistä pääsi pakenemaan viereiselle ovelle.

– Paniikissa räpläsin lukkoa ensin väärään suuntaan, mutta lopulta sain sen auki.

Toinen opiskelijoista oli niin keskittynyt koulutehtäviinsä, ettei alkuun ymmärtänyt, mitä oli tapahtumassa.

– En kokenut sitä todellisena, luulin sitä joksikin esitykseksi. Ja sittenkin kun tajusin, vain istuin ja katsoin, en ymmärtänyt heti paeta.

Nainen kertoi, ettei edelleenkään muista, miten pakeni käytävää pitkin ja päätyi lopulta piiloutumaan opettajanhuoneen vessaan.

Käräjäoikeus tuomitsi elinkautiseen

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi miehen viime vuonna elinkautiseen vankeuteen muun muassa murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä. Käräjäoikeuden mukaan myös luokasta vammoitta paenneet oppilaat olivat tilanteessa yhtä lailla hengenvaarassa. Siksi mies tuomittiin myös heihin kohdistuneista murhan yrityksistä. Lisäksi yksi syytteistä koski kiinniottotilannetta, jossa syytetty vielä löi poliisimiestä miekalla.

Elinkautisen vankeuden lisäksi käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan uhreilleen sekä Savon koulutuskuntayhtymälle satojentuhansien eurojen korvaukset.

Mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Lisäksi viisi asianomistajaa on valittanut saamistaan korvauksista.

Hovikäsittelyn ensimmäistä päivää oli saapunut seuraamaan runsaasti mediaa. Punaiseen huppariin ja mustaan lippalakkiin pukeutunut syytetty istui ilmeettömänä, kun valokuvaajat kuvasivat häntä lyhyesti käsittelyn aluksi.

Oikeudenkäynnissä on muun muassa jutun laajuuden vuoksi erityisjärjestelyt. Hovioikeuden salissa käsittelyä voivat seurata vain ennalta ilmoittautuneet median edustajat. Muu yleisö on ohjattu toisiin tiloihin eri rakennukseen, jossa käsittelyä voi katsoa videoyhteydellä.

Vaatii murhan yritystä koskevien syytteiden hylkäämistä

Hovivalituksessaan mies ei vaadi murhasyytteen hylkäämistä mutta katsoo, ettei tekoa tehty erityisen raa’alla tai julmalla tavalla. Lisäksi mies vaatii, että suurin osa murhan yritystä koskevista syytteistä hylätään kokonaan ja kolme niistä luetaan hänen syykseen törkeänä pahoinpitelynä.

– On sinänsä mahdollista ajatella, että kaikkien luokassa olleiden henkilöiden surmaaminen olisi tavoite – nimenomaan ajatuksen tasolla. Mutta objektiivisesti arvioiden on käsittääkseni riidaton tosiseikka, että ottaen huomioon tilan (luokkahuoneen) laatu ja henkilöiden määrä, on selvää, että osa heistä pääsee pakenemaan vahingoittumattomana, syytetyn asianajaja Matti Niiranen sanoi hovioikeudessa.

Kirjallisina todisteina esitettiin valokuvia, jotka syyttäjän ja uhrien edustajien mukaan osoittavat, kuinka ahdas luokkahuone oli ja miten vaikea sieltä oli paeta. Syyttäjä sanoi olevan selvää, että miehen tavoitteena oli tappaa niin monta ihmistä kuin pystyi.

– Mitään muuta syytä (syytetyn) teolle ei ollut kuin selkeä pyrkimys tappaa mahdollisimman monta ja saada sitä kautta huomiota, syyttäjä Ulla Oinonen sanoi.

Puolustus: Mies uskoi poliisin ampuvan hänet tv-sarjojen perusteella

Poliisia koskien mies katsoo syyllistyneensä murhan yrityksen sijaan vain virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen. Puolustuksen mukaan miehen tarkoituksena ei ollut tappaa poliisia, vaan saada poliisi tappamaan hänet.

Torstaina käsittelyssä nähtiin aiemmin salattu valvontakameran tallenne, jossa kiinniottotilanne näkyy. Nykivältä videolta erottuu, miten mies tulee miekan kanssa käytävään, jossa tarvittiin kolme poliisia, koira ja etälamautin hänen taltuttamiseensa. Poliisi myös ampui miestä jalkaan.

Myöskään videon näkeminen tilanteesta ei vaikuttanut herättävän syytetyssä mitään silminnähtävää reaktiota.

Niirasen mukaan tallenne osoittaa, että mies ei erityisesti tavoitellut poliisin vahingoittamista vaan sitä, että hyökkäämällä poliisia kohti poliisi surmaa hänet.

– Sitä, että miekalla lyötäisiin tai muuta vastaavaa tehtäisiin, tällaista lyöntiliikettä ei näy. Sen sijaan näkyy, että miekka edessä lähdetään menemään poliisia kohti.

– Se, että hänen käsityksensä oli, että häntä ammutaan tappavasti – eikä niin kuin tässä tehtiin alaraajaan ainoastaan hyökkäyksen pysäyttämiseksi – on ajatuksen tasolla varsin tavanomainen, kun otetaan huomioon, mistä nämä ajatukset yleensä tulevat, eli erilaisista viihdetarkoitukseen tehdyistä sarjoista, Niiranen sanoi.

THL ja käräjäoikeus pitivät miestä syyntakeisena

Keskeistä miehen valituksessa on, että hän katsoo olleensa teot tehdessään alentuneesti syyntakeinen, ja että hänet tulisi sen vuoksi tuomita elinkautisen vankeuden sijasta määräaikaiseen vankeuteen. Elinkautinen vankeusrangaistus ja vuosissa mitattava rangaistus eroavat siinä, että elinkautisesta voi päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan vasta 12 vuoden jälkeen. Määräajaksi tuomittu ensikertalainen sen sijaan voi päästä ehdonalaiseen vapauteen suoritettuaan rangaistuksesta puolet.

Miehelle tehtiin mielentilatutkimus jo poliisin esitutkinnan aikana. Tutkimusyksikössä lausunnon antanut lääkäri piti häntä rajatapauksena syyntakeisen ja alentuneesti syyntakeisen välillä ja päätyi siihen, että oli painavampia perusteita pitää häntä alentuneesti syyntakeisena.

Käräjäoikeudelle antamassaan mielentilaa koskevassa lausunnossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) katsoi kuitenkin, että mies oli tekojen aikaan ollut syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa. Käräjäoikeus oli THL:n kanssa samaa mieltä.

Oikeuden mukaan mies oli muun muassa suunnitellut tekoaan johdonmukaisesti ja pitkään. Käräjäoikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että tuomittu oli kertonut tavoitelleensa sitä, että hänet muistettaisiin teon takia. Hän oli myös etsinyt netistä tietoja aiemmista kouluiskuista.

– Hän ei ole toiminut impulssin vallassa stressitilanteessa, vaan suunnitelmansa mukaisesti asiassa esitetyn selvityksen perusteella hyvin rauhallisesti, määrätietoisesti ja päättäväisesti, oikeus katsoi.

Valituksessa vedotaan vakavaan mielentilan häiriöön

Miehen valituksen mukaan hän oli teot tehdessään alentuneesti syyntakeinen heikentyneen terveydentilansa vuoksi.

– Vaikka (tuomitun) voidaan ajatella kyenneen ymmärtämään tekonsa tosiasiallinen luonne ja sen oikeudenvastaisuus, hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään on ollut vakavan mielentilan häiriön vuoksi ratkaisevasti heikentynyt, valituksessa sanotaan.

Mielentilaa koskevia asioita on määrä käsitellä hovioikeudessa käsittelyn viimeisenä päivänä ensi viikon tiistaina. Koska kyse on terveystiedoista, hovioikeus on linjannut, että käsittely käydään suljetuin ovin.

Kaikkiaan hovikäsittelyyn on varattu neljä päivää ja kaksi varapäivää. Tuomittua Joel Marinia itseään on tarkoitus kuulla maanantaina.