Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gazprom: Nord Stream 2 -putki on valmis

Kaasuputki Nord Stream 2 on täysin valmis, ilmoitti venäläinen kaasujätti Gazprom perjantaina. Kiistanalainen putki kulkee Itämereen Venäjältä Laukaansuulta (venäjäksi Ust-Luga) Leningradin alueelta Saksan Greifswaldiin.

Yli 1 200 kilometriä pitkä kaasuputki kulkee Suomen talousvyöhykkeen läpi Itämerellä.

Nord Stream 2 on jatkoa kymmenisen vuotta sitten valmistuneelle ensimmäiselle Nord Stream -putkelle. Uusi putki tuplaa Venäjän maakaasun toimituskapasiteetin Saksaan.

Kaasuputkihanketta on kritisoitu esimerkiksi siitä, että se tekee EU-maat riippuvaisemmiksi Venäjän energiasta. On epäilty, että Venäjä saattaisi käyttää maakaasua painostuskeinona poliittisissa kiistoissa.

Saksassa kaasuputkea on pidetty yhtenä keinona siihen, että maan energiantuotannossa voitaisiin luopua hiili- ja ydinvoimasta.

"Ukraina jatkaa kamppailuaan"

Etenkin Ukrainassa kaasuputkea on pidetty Venäjän geopoliittisena aseena. Kaasuputki on Ukrainan kannalta harmillinen, sillä putken valmistumisen myötä Ukrainan merkitys Venäjän kaasun kuljetusreittinä vähenee ja maa menettää kaasutoimituksista saamansa suuret tulot.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tiedottaja sanoi perjantaina, että Ukraina aikoo jatkaa Nord Stream 2:n vastustamista vastedeskin.

– Ukraina taistelee tätä poliittista projektia vastaan ennen sen valmistumista ja sen valmistumisen jälkeen ja vielä senkin jälkeen, kun kaasutoimitukset ovat alkaneet, presidentin tiedottaja kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Myös Yhdysvallat on suhtautunut putkihankkeeseen jo presidentti Barack Obaman ajoista alkaen kriittisesti. Presidentti Joe Biden on kutsunut putkea turvallisuusriskiksi Euroopalle.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi perjantaina, että kaasuputkihankkeen vastustajien kannattaisi vastarintansa sijaan ryhtyä kaikkia osapuolia hyödyttävään yhteistyöhön.

– On selvää kaikille, mukaan lukien Nord Stream 2:n kriitikoille jotka epätoivoisesti vastustivat sen rakentamista, että hanketta ei voi pysäyttää, Zaharova sanoi.

----

Juttua korjattu klo 19.18: Putki kulkee Itämereen Laukaansuulta (venäjäksi Ust-Luga) Leningradin alueelta, ei Viipurista.