Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Tehy: Lähes kaikki nuoret hoitajat harkinneet alanvaihtoa – harva arvelee jaksavansa alalla työuran loppuun

Lähes kaikki nuoret hoitajat ovat harkinneet alanvaihtoa, ilmenee sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn tuoreesta kyselystä. Erikoissairaanhoidossa työskenteleville Tehyn jäsenille suunnatussa kyselyssä selvisi, että lähes 90 prosenttia vastaajista oli harkinnut alanvaihtoa. Alle 30-vuotiaista harkintaa oli tehnyt jopa 95 prosenttia vastaajista ja 71 prosenttia arveli, että ei tule jaksamaan työuransa loppuun alan työtehtävissä.

Alanvaihdon houkuttelevuutta perusteltiin muun muassa paremmalla palkalla muualla sekä vähäisemmällä psyykkisellä kuormituksella.

Kyselyyn vastanneista 41 prosenttia kertoi työhyvinvointinsa olevan jokseenkin tai erittäin huono. Alle 30-vuotiaiden vastaajien osalta luku oli 52 prosenttia. Työhyvinvointi on kyselyn mukaan heikentynyt erityisesti koronan takia. Alle 30-vuotiaista vastaajista 89 prosenttia kertoi koronan heikentäneen omaa työhyvinvointiaan.

– Valtavia prosentteja ja liian tuttua tarinaa. Hälytyskellojen pitäisi soida, mutta päättäjien ja työnantajien vastuun pakoilu on johtamassa siihen, että pian työikäisetkään sairaat ihmiset eivät saa tarvitsemaansa hoitoa. Vanhusten kohtaloa ei uskalla edes ajatella. Uskottavia ratkaisuja ja rahoitusta alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi tarvitaan heti. Eikä tämä todellakaan ole pelkkä työmarkkina-asia. Vastuu sote-palveluiden turvaamisesta kuuluu perustuslain mukaan viime kädessä valtiovallalle, vaatii Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen järjestön tiedotteella.

Valmiuslain käyttö keväällä 2020 nousi myös esiin alan vaihdon syynä.

– Hoitajat eivät ikinä unohda korona-ajan huonoa kohtelua. Sen ikävä huipentuma oli valmiuslaki, jota työnantajat vielä käyttivät osin väärin perustein paikkaamaan jo ennen koronaa vallinnutta hoitajapulaa. Tästä jää pitkä varjo, Rytkönen sanoo.

Tehy selvitti myös hoitajien halukkuutta siirtyä työskentelemään ulkomaille ja tämän syitä. Kyselyn mukaan hieman yli puolet vastaajista on harkinnut siirtymistä ulkomaille töihin. Vastaajista 26 prosenttia kertoi, että heitä oli yritetty rekrytoida ulkomaille. Tärkeimmät syyt ulkomailla työskentelemisen harkitsemiseen olivat parempi palkka ja alan parempi arvostus.

Kyselyn toteutti Aula Research kesä-elokuussa. Vastaajia oli 3 230.