Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös entinen naisystävä tuomittiin iisalmelaismiehen murhasta – hovioikeuden mukaan nainen ja jo käräjillä murhasta tuomittu mies toimivat yhdessä

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi perjantaina 35-vuotiaan naisen entisen miesystävänsä murhasta. Hovioikeuden mukaan nainen ja hänen silloinen aviomiehensä murhasivat uhrin yhdessä viime vuoden toukokuussa Tervossa.

31-vuotias mies sai jo käräjäoikeudelta elinkautisen murhatuomion, jonka hovioikeus piti voimassa. Käräjäoikeudessa naisen murhasyyte oli sen sijaan kaatunut.

Käräjäoikeuden mukaan näyttöä naisen osallistumisesta väkivaltaan ei saatu. Hovioikeus puolestaan katsoi, että silloinen aviopari tappoi uhrin yksissä tuumin. Sen mukaan rikoksen toteuttaminen ei olisi ollut syytteessä kerrotulla tavalla mahdollista, ellei nimenomaan nainen olisi houkutellut uhria tekopaikalle.

– (Naisen) osuus rikoksen tekemisessä on ollut olennainen ja kokonaisuuden kannalta merkityksellinen, hovioikeuden ratkaisussa sanotaan.

Hovioikeus ei myöskään pitänyt uskottavana naisen kuvailua shokkitilasta, sillä nainen oli kyennyt esimerkiksi ajamaan autoa veriteon yhteydessä.

Parilla yhteinen suunnitelma uhrin surmaamiseksi

Tapahtumat saivat alkunsa, kun nainen pyysi 30-vuotiaan uhrin Iisalmesta Tervoon aamuyöllä viime vuoden toukokuussa. Tapaaminen sovittiin Savelan ulkoilualueelle.

Naisen mukaan hänen ja silloisen aviomiehensä yhteinen ajatus oli, että uhri houkutellaan ulkoilualueelle, jotta tämä saataisiin puhumalla tai tarvittaessa nyrkillä lyömällä jättämään nainen rauhaan. Miehen mukaan hän ei tuntenut uhria, mutta nainen oli kertonut, että tämä oli ollut väkivaltainen ja vainosi naista.

Hovioikeuden mukaan mikään parin menettelyssä tai esitetyssä näytössä ei kuitenkaan viittaa tarkoitukseen ainoastaan selvittää asioita uhrin kanssa. Oikeuden ratkaisussa sanotaan, että parilla oli yhteinen suunnitelma uhrin surmaamiseksi, minkä osoittaa tämän houkuttelu syrjäiselle paikalle, prepaid-liittymän käyttäminen tämän paikalle kutsumiseen ja ampuma-aseella varustautuminen.

Hovioikeus katsoo, ettei tapaamisen todellinen tarkoitus ole missään vaiheessa ollut se, mitä uhrille on puhelussa ja viesteissä kerrottu. Yhteisen suunnitelman puolesta puhuu oikeuden mukaan myös naisen uhria kohtaan tuntema kauna, jonka tämä on tuonut esille myös entiselle aviomiehelleen.

Hovioikeus: Teko tehtiin erityisen julmalla tavalla

Oikeuden mukaan pian uhrin paikalle saapumisen jälkeen mies ampui uhria kaksi kertaa haulikolla. Tämän jälkeen uhria vielä lyötiin ja potkittiin, kunnes tämä oli tajuton. Sitten uhri kuljetettiin autolla tienvarteen, missä väkivalta jatkui. Väkivallan jälkeen uhri haudattiin maastoon. Päävammat olivat uhrin kuolinsyy.

– Pahoinpitelyä on tapahtunut useassa eri vaiheessa, kun ampumisen jälkeen (uhria) on potkittu ja lyöty nyrkein sekä painavalla liinankiristimellä ja lopulta lapiolla, hovioikeuden ratkaisussa sanotaan.

Hovioikeuden mukaan nainen osallistui väkivaltaan potkimalla uhria ja lyömällä tätä metallilapiolla useita kertoja päähän. Oikeuden mukaan pariskunta myös nosti uhrin yhdessä auton takakonttiin, sieltä pois ja kaivamaansa monttuun.

Hovioikeuden mukaan teon kesto haulikolla ampumisesta uhrin kuolemaan oli useita kymmeniä minuutteja, mikä pitkitti uhrin kärsimystä. Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus katsoi teon olleen tehty erityisen julmalla tavalla. Hovioikeus myös piti tekoa kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Hovioikeus tuomitsi Päivi Riikka Maria Pankolaisen elinkautiseen vankeusrangaistukseen ja piti Miikka Juhani Pankolaisen elinkautisen rangaistuksen ennallaan.