Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksassa suosiotaan menettänyt Laschet ampui täyslaidallisella suosituinta liittokansleriehdokasta Scholzia väittelyssä

Saksan kristillisdemokraattien liittokansleriehdokas, kannatuskyselyissä romahtanut Armin Laschet kävi hyökkäyskannalle sosiaalidemokraattien Olaf Scholzia vastaan sunnuntai-illan televisioväittelyssä.

Muun muassa saksalaismedioiden Der Spiegelin ja Bildin mukaan Laschet otti lyömäaseekseen valtiovarainministeri Scholzin ministeriössä perjantaina tehdyn ratsian, jonka syynä olivat rahanpesua tutkivan yksikön epäillyt väärinkäytökset.

Väittelyyn osallistuivat liittokanslerikisan kolme kärkiehdokasta. Kolmantena oli vihreitä edustava Annalena Baerbock, joka jäi väittelyssä saksalaismedian mukaan Scholzin ja Laschetin ottelun sivustaseuraajan rooliin.

Spiegelin mukaan Baerbock ei kommentoinut ratsiaa, mutta korosti sitä, että Saksan arvellaan menettävän yli 50 miljardin euron edestä verotuloja rikollisen toiminnan seurauksena.

Ratsia herätti kiivasta väittelyä

Laschet syytti Scholzia edesvastuuttomasta käytöksestä tutkinnan ympärillä. Kun väittelyn moderaattori kysyi Scholzilta siitä, kuinka vaarallinen tutkinta oli, tämä kiisti ministeriön toiminnassa olleen mitään väärää.

– (Ratsia) tehtiin tukemaan havaittuja epäkohtia, eikä niillä ole mitään tekemistä ministeriön kanssa. Ministeriö on tehnyt kaiken tarpeellisen tässä tapauksessa, Scholz sanoi.

Laschetin mukaan Scholz väisteli vastuutaan asiasta, joka kuului hänen tontilleen ministerinä.

– Tehän olette vastuussa rahanpesun tutkinnan alueesta, Laschet sanoi, ja arvosteli valtiovarainministeriä siitä, että hän oli kommentoinut oikeudellista tutkintaa ministerille sopimattomalla tavalla.

– Jos minun valtiovarainministerini työskentelisi siten kuin te, olisi meillä käsissämme aito ongelma, Laschet lausui.

Laschetin mukaan Scholz toiminnallaan kyseenalaisti oikeuslaitoksen riippumattomuuden populistien tavoin. Scholz puolestaan syytti Laschetia asioiden vääristelystä.

– Herra Laschet, te annatte tästä tahallisesti väärän vaikutelman, teitä on moitittava siitä, Scholz sanoi.

Valtiovarainministeri Scholz vetosi siihen, että tutkinta liittyy vain yhden Kölnin alueen työntekijän mahdollisesti laittomaan toimintaan, ja että valtiovarainministerinä hän oli tiukentanut ministeriön rahaliikenteen valvontaa.

Kysely: Scholz säilytti johtoasemansa

Ratsian ohella väittelyssä käsiteltiin muun muassa ilmastotoimia. Vihreiden Baerbockin mukaan Saksan luopumista hiilivoimasta pitäisi aikaistaa nykyisestä vuoden 2038 tavoitteesta vuoteen 2030 päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi.

– Emme voi jatkaa 17 vuoden ajan ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut, Baerbock sanoi, kuvaten ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun vaativan valtavaa ponnistelua kansakunnalta.

Väittelyn jälkeen tuoreeltaan tehtyjen alustavien kyselyjen mukaan Scholz näytti suoriutuneen väittelystä tarpeeksi ehjin nahoin säilyttääkseen kärkipaikkansa kisassa, kertoo Deutsche Welle .

Kyselyn kohteina olleista 1 500 katsojasta 41 prosenttia piti Scholzia uskottavimpana ehdokkaana väittelyssä. Luku oli selvästi suurempi kuin Laschetin 27 ja Baerbockin 25 prosenttia.