Valta näyttää ennusteiden mukaan vaihtuvan Norjassa, Solbergin kausi pääministerinä päättymässä

Jonas Gahr Stören johtama työväenpuolue on ollut vaaleja edeltäneissä mielipidemittauksissa suositumpi kuin pääministeri Erne Solbergin konservatiivipuolue. . AFP. / LEHTIKUVA

TT-NTB-AFP / STT

Ennusteiden mukaan Norjan suurkäräjävaalit tuovat mukanaan hallitusvaihdoksen. Ensimmäisten ennusteiden mukaan työväenpuolue, keskustapuolue ja vasemmistopuolue ovat saamassa parlamenttiin niukan enemmistön. Työväenpuolueen johtajasta Jonas Gahr Störestä olisi tulossa Norjan uusi pääministeri.

Tulos tarkoittaisi Norjaa kahdeksan vuotta johtaneen konservatiivipuolueen Erna Solbergin pääministerikauden loppua.

Äänestyspaikat sulkeutuivat Norjassa iltakymmeneltä Suomen aikaa.

Ennakkoäänestys on tällä kertaa ollut suosittua. Äänensä on antanut ennakolta yli 1,6 miljoonaa norjalaista eli yli 40 prosenttia äänioikeutetuista.

Vähemmistöhallitus mahdollinen

Norjan parlamentissa eli suurkäräjillä on 169 paikkaa, joista 150 jaetaan vaalipiireittäin. Sen lisäksi 19 paikkaa jaetaan tasoituspaikkoina.

Jotta maahan saataisiin enemmistöhallitus, se vaatisi taakseen vähintään 85 edustajaa. Jos työväenpuolueen, keskustapuolueen ja vasemmistopuolueen suosio ei riitä enemmistöhallituksen muodostamiseen, on mahdollista, että työväenpuolueen Störe päätyy johtamaan maata vähemmistöhallituksen turvin.

Yksi vaihtoehto on myös se, että kolmikko joutuu enemmistön saadakseen turvautumaan esimerkiksi vihreiden tukeen. Tämä saattaa puolestaan tuoda mukanaan vaikeita neuvotteluja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut