Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomus ja perussuomalaiset mahtuvat periaatteessa samaan hallitukseen, Purra ja Orpo korostivat väittelyssä asiakysymysten tärkeyttä – "Seuraava hallitus joutuu tekemään myös leikkauksia"

Kokoomus ja perussuomalaiset eivät sulje toisiaan pois mahdollisina tulevina hallituskumppaneina. Niin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuin perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra korostavat seuraavien hallitusneuvottelujen perustuvan vahvasti asiakysymyksiin.

Tämä kävi esille Uutissuomalaisen politiikan toimittaja Erno Laisin ja Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Wariksen vetämässä Politiikan toimittajien yhdistyksen väittelyssä tiistaiaamuna.

– Hallitusyhteistyökysymys on ennen kaikkea asiakysymys, ja se koskee kaikkia puolueita. Kaikki puolueet seuraavat, mihin suuntaan perussuomalaiset kehittyy Purran johdolla. Kokoomus haastaa vasemmistohallitusta omalla politiikallaan, Orpo sanoi.

– Perussuomalaiset suhtautuu hallitusyhteistyöhön pragmaattisesti. Liikkeelle lähdetään asialinjalta. Jokainen puolue pyrkii saamaan ohjelmaan jotain itselleen tärkeää, mutta jokainen joutuu tekemään myös kompromisseja, Purra linjasi.

Purran mukaan nykyhallituksen linjalle on syytä löytää vastavoima. Tosin yksityiskohtiin ei hänen mukaansa kannata mennä vielä nyt.

Väittelyssä kysyttiin puoluejohtajien keinoja muuttaa Suomen poliittista linjaa, varsinkin talouskehityksen osalta.

– Suomen kokonaisveroaste on liian korkea, ja sen laskemisella saataisiin hyötyjä. Säästöjä voidaan saavuttaa niistä toimista, joita ei ole priorisoitu tehtävälistan kärkeen. Suomessa esimerkiksi asumistukimenot ovat poskettomat, Purra sanoi.

– On ryhdyttävä pitämään suomalaisten verovaroista huolta ja lopetettava tulevien sukupolvien piikkiin eläminen. Suomesta löytyy paljon kohteita, joita voi tehdä järkevämmin pienellä rahalla. Esimerkiksi juuri asumistukimenojen suhteen voidaan toimia fiksummin, Orpo kertoi näkemyksiään.

Puoluejohtajilta tentattiin myös sitä, joutuuko hallitus tekemään tulevaisuudessa vaikeita leikkaustoimia.

Orpon mukaan jokainen puolue tietää, että nykyiset kulutusjuhlat päättyvät aikanaan.

– Seuraava hallitus joutuu tekemään myös leikkauksia. Saamme kasvatettua tuloja Suomessa, kun synnytetään uusia yrityksiä ja uusia työpaikkoja, Orpo sanoi.

– Seuraava hallitus joutuu tekemään vaikeita päätöksiä. Sipilän hallituksen kikytkin kalpenevat näiden rinnalla. Työteon verotusta alentamalla saadaan ihmisten käteen enemmän rahaa. Liian usein vaihtoehto on se, että kannattaa olla sosiaaliturvan varassa verrattuna siihen että ottaisi työtä vastaan, Purra sanoi.

Väittelyn aikana kävi myös selväksi se, että Riikka Purra aikoo olla ehdolla ensi tammikuun aluevaaleissa. Petteri Orpo ei ole tehnyt asiasta vielä päätöstä.

Orpo sen sijaan vahvisti, että aikoo viedä puheenjohtajana kokoomuksen seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Keskustelu alkoi lämmetä siinä vaiheessa, kun puhe kääntyi Euroopan unionin toimintaan ja Suomen rooliin EU:ssa. Orpo sanoi suoraan, että kokoomus kannattaa selkeästi EU-jäsenyyttä, vaikka puolueen sisällä syntyi hajontaa elpymispakettiäänestyksessä.

– Olennaista on, että EU-tasolla tehdään niitä asioita, joista Suomi saa lisäarvoa, eikä Suomea vahingoittavia toimia.

Purran mukaan perussuomalaiset ei halua missään nimessä syventää EU:n liittovaltiokehitystä.

– EU ei noudata edes omia sääntöjään. Se lisää meidän skeptisyyttämme EU:ta kohtaan, Purra sanoi.

Purralta kysyttiin väittelyssä näkemystä perussuomalaisten edellisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon nykyroolista puolueessa.

– Halla-aho on nyt rivikansanedustaja. Tietenkään hänen vaikutustaan puolueen linjaan ei voi kiistää, Purra vastasi.

Kumpikaan puoluejohtajista ei paljastunut suureksi kannabiksen kannattajaksi, kun väittelyssä käsiteltiin viime päivinä kuumana käynyttä keskustelua kannabiksen laillistamisesta. Orpo sanoi suoraan, että nykylainsäädännön muuttamiseen liittyisi valtavia riskejä. Myöskään Purra ei missään nimessä haluaisi laillistaa kannabiksen käyttöä.

Väittelyn "loppukevennyksenä" kysyttiin Purran ja Orpon näkemystä uuden sote-mallin toimivuuteen. Purran mukaan perussuomalaiset on alusta asti vastustanut uutta hallinnon tasoa, sillä siihen liittyy runsaasti ongelmia.

– Tässä on vielä monia asioita, joita tullaan järjestämään uudelleen, Purra linjasi.

– Olisi väärin sanoa, että kokoomus repii vielä soten auki. Kysymys on siitä, miten hyvinvointialueet saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin ja millaisia lainsäädännöllisiä muutoksia pitäisi vielä tehdä, Orpo puolestaan totesi.