Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Filippiinien presidentti ei aio tehdä yhteistyötä huumesotatutkinnassa

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte ei aio tehdä yhteistyötä kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n huumesotatutkinnassa, sanoo presidentin asianajaja.

Asianajajan mukaan ICC:llä ei ole toimivaltaa Filippiineillä, sillä maa on vetäytynyt tuomioistuimen perustamissopimuksesta.

– Hallitus ei aio päästää Filippiineille yhtään ICC:n jäsentä keräämään tietoa ja todisteita. Heiltä kielletään maahantulo, sanoi presidentin lainopillinen neuvonantaja Salvador Panelo paikallisradion haastattelussa torstaina.

ICC hyväksyi keskiviikkona tutkinnan avaamisen Filippiinien niin sanotusta huumesodasta eli presidentti Duterten huumeiden käyttäjien ja huumekauppiaiden vastaisesta kampanjasta.

Tuomioistuin selvittää, onko kampanjan aikana syyllistytty rikoksiin ihmisyyttä vastaan ja onko poliisi tappanut jopa kymmeniätuhansia siviilejä.

Filippiinit erosi tuomioistuimen jäsenyydestä vuonna 2019 johtuen tuomioistuimen avaamasta alustavasta selvityksestä Duterten toimista.

ICC:n mukaan tutkinta on kuitenkin mahdollista suorittaa ajanjaksolta, jolloin maa oli vielä jäsen. Filippiinien korkein oikeus asettui aiemmin tänä vuonna samalle kannalle.

Huumesota voinut viedä kymmenientuhansien hengen

Duterte valittiin presidentiksi vuonna 2016, jolloin hän lupasi hankkiutua eroon maan huumeongelmasta. Duterten toimet herättivät heti alussa järkytystä, sillä hän suoraan kannusti niin poliiseja kuin tavallisia kansalaisia jopa tappamaan huumeiden käyttäjiä.

– Jos tunnette addikteja, menkää ja tappakaa heidät itse, hän sanoi virkaanastujaispuheessaan .

Hallinnon tilastojen mukaan huumeiden vastaisessa operaatiossa on kuollut heinäkuun 2016 jälkeen yli 6 000 ihmistä. Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat kuitenkin, että lukema on tätä paljon suurempi ja että siviilejä on tapettu systemaattisesti. Järjestöjen mukaan moni surmatuista on ollut köyhiä ihmisiä tai pikkurikollisia

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin arvioi, että huumeiden vastaista sotaa ei voida pitää laillisena viranomaisten suorittamana operaationa. Se kuvasi keskiviikkona aineiston viittaavan siihen suuntaan, että kyseessä oli laajalle levinnyt ja systemaattinen hyökkäys siviilejä vastaan.

ICC:n syyttäjien arvion mukaan kuolleita olisi 12 000–30 000.

Presidentin tiedottajan mukaan Dutertella ei ole "mitään reaktiota" ICC:n ilmoitukseen tutkinnasta. Duterte on aiemminkin äänekkäästi vastustanut ICC:tä.

– Hän on alusta asti sanonut, että kuolee ennen kuin joutuu ulkomaisten tuomareiden eteen, tiedottaja Harry Roque sanoi medialle torstaina.

Tuomioistuimen tutkinnan kohteena ovat vuodet 2011–2019.

Tutkinta koskee myös väitettyjä ilman oikeudenkäyntiä tapahtuneita surmia Davaon alueella maan eteläosissa vuosina 2011–2016. Duterte oli tuolloin Davaon kaupungin pormestari.

Tutkinta voi kestää jopa vuosia, arvioi juristi

ICC:n päätös tutkinnasta oli tervetullut uutinen ihmisoikeusjärjestöille, lainoppineille sekä huumesodassa kuolleiden ihmisten läheisille.

– Olen iloinen, koska tätä kautta saattaisimme saada oikeutta läheistemme kuolemasta, sanoi Corazon Enriquez uutistoimisto AFP:lle. Hän syyttää presidenttiä poikansa kuolemasta poliisin ratsiassa perheen kotiin vuonna 2016.

– Sitä toivomme – että lastemme ja perheenjäsentemme kuolemista vastuussa oleva henkilö joutuisi maksamaan.

ICC:n tutkinta voi kestää useita kuukausia tai jopa vuosia, sanoo ihmisoikeusjuristi Kristina Conti AFP:lle.

Hallituksen kieltäytyminen voi Contin mukaan vaikeuttaa tutkintaa.