Nainen pisti vaimoonsa insuliinia, tukahdutti tyynyllä ja iski veitsellä Porissa - hovioikeus lievensi tuomion murhasta tapoksi

Hovioikeuden mukaan teko ei ollut laissa tarkoitetulla tavalla vakaasti harkittu tai erityisen raaka tai julma. Tuomittu nainen muutti hovikäsittelyssä osin kertomustaan tapahtumista.

Vaasan hovioikeus lievensi perjantaina tuomiota jutussa, jossa nainen surmasi vaimonsa pistämällä tähän insuliinia, tukahduttamalla tyynyllä ja iskemällä vielä veitsellä kaulaan useita kertoja.

Henkirikos tapahtui Porissa viime vuoden helmikuussa. Käräjäoikeus tuomitsi naisen elinkautiseen vankeuteen murhasta. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että kyseessä oli murhan sijasta tappo.

Hovioikeuden arvioitavana oli, oliko henkirikos tehty murhan tunnusmerkistön mukaisesti vakaasti harkiten tai erityisen raa'alla tai julmalla tavalla. Käräjäoikeudessa nainen kertoi, että oli suunnitellut puolisonsa surmaamista noin kaksi tai kolme viikkoa etukäteen. Hovioikeudessa hän kuitenkin muutti kertomustaan tältä osin.

Nainen myönsi, että puolison surmaaminen oli käynyt "monena yönä" hänen mielessään, koska naisen mukaan uhri oli useasti aggressiivinen häntä kohtaan alkoholia käytettyään. Naisen mukaan päätös surmaamisesta oli kuitenkin syntynyt vasta tekopäivänä, kun uhri oli hänen mukaansa yllättäen ottanut veitsen käteensä ja tarttunut häntä kaulasta.

Hovioikeus: Nainen saattoi liioitella käräjillä

Hovioikeus katsoi, että vaikka naisen tarkoituksena oli tappaa uhri ja hän oli ajatellut sitä etukäteen, asiassa ei ollut luotettavalla tavalla osoitettu, että hän olisi selvästi suunnitellut tai valmistellut tekoaan.

Hovioikeuden mukaan oli mahdollista, että naisen kertomus käräjäoikeudessa oli liioiteltu. Oikeus viittasi tältä osin muun muassa lausuntoon mielentilatutkimuksesta, joka naiselle tehtiin käräjävaiheessa.

Hovioikeus huomioi myös, että nainen ei ollut nimenomaisesti hankkinut teossa käyttämiään insuliinia, tyynyä ja veistä tekoa varten, vaan ne olivat olleet valmiiksi uhrin asunnossa. Poissuljettua ei ollut sekään, että tapahtumailtana oli ollut riitaa, joka oli laukaissut naisessa tekopäätöksen, oikeus sanoi.

Tuomittiin 10 vuoden vankeuteen

Teon erityisen raakuuden ja julmuuden osalta hovioikeus huomioi, että nainen kohdisti uhriin moninaista väkivaltaa ja pyrki päättäväisesti surmaamaan tämän. Hovioikeuden mukaan teko kokonaisuutena oli kuitenkin lievempi kuin sellaiset teot, joita on oikeuskäytännössä aiemmin katsottu erityisen raa'oiksi.

– Vaikka veitsenpistoja on ollut monta, ne ovat kuitenkin jääneet varsin pinnallisiksi. Siitä huolimatta, että teko on kokonaisuudessaan kestänyt pitkän ajan, ei (tuomitun) ole näytetty tappaneen (uhria) tarkoituksellisesti kovia tuskia aiheuttaakseen tai pitkittäneen tekoa uhrin tuskien ja kärsimysten lisäämiseksi, oikeus sanoi tuomiossaan.

Näin ollen hovioikeus tuomitsi 49-vuotiaan Susanna Maarit Hervamaan taposta 10 vuoden vankeuteen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut