Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranska kutsuu suurlähettiläänsä Yhdysvalloista ja Australiasta kotiin konsultaatiota varten

Ranska kutsuu suurlähettiläänsä Yhdysvalloista ja Australiasta kotiin konsultaatiota varten, ilmoitti Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian myöhään perjantaina. Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun aiemmin viikolla Australia hylkäsi ranskalaisia sukellusveneitä koskevan kaupan ja päätti rakentaa ydinkäyttöisiä sukellusveneitä Yhdysvaltain avustuksella.

Tiedotteessa Ranskan ulkoministeri sanoo, että kaksi suurlähettilästä päätettiin kutsua välittömästi takaisin, koska "Australian ja Yhdysvaltain 15. syyskuuta antamat ilmoitukset olivat poikkeuksellisen vakavia".

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Britannian ja Australian pääministerit ilmoittivat aiemmin viikolla uudesta puolustussopimuksesta, johon sisältyy ydinkäyttöisten sukellusveneiden laivasto Australialle.

Päätös suututti Ranskan, sillä se oli aiemmin sopinut myyvänsä Australialle tavanomaisia sukellusveneitä kymmenillä miljardeilla euroilla.

Ranska ilmoitti perjantaina, ettei se kykene enää luottamaan Australiaan sen käymissä kauppaneuvotteluissa EU:n kanssa. Torstaina ulkoministeri Le Drian kutsui Australian päätöstä "selkäänpuukotukseksi".

– Se oli todella puukonisku selkään. Me olimme perustaneet suhteemme Australiaan luottamukselle. Tämä luottamus on petetty, ulkoministeri sanoi ranskalaisessa radiolähetyksessä.

Yhdysvallat toivoo keskustelua Ranskan kanssa

Yhdysvallat toivoo voivansa keskustella Ranskan kanssa kiistasta ensi viikolla YK:n yleiskokouksessa. Asia ilmenee Yhdysvaltain ulkoministeriön Twitterissä julkaistusta tiedotteesta, jossa Ranskaa kutsutaan muun muassa elintärkeäksi kumppaniksi ja maan vanhimmaksi liittolaiseksi. Keskustelun toivotaan jatkuvan myös tulevina päivinä.

– Ymmärrämme heidän asemansa, ja olemme tietoisia heidän suunnitelmistaan kutsua suurlähettiläs (Philippe) Etienne Pariisiin konsultaatioon, tiedotteessa muun muassa kirjoitetaan.

Pian Ranskan perjantaisen suurlähettiläitä koskevan ilmoituksen jälkeen Valkoisen talon virkamies kertoi nimettömänä uutistoimisto AFP:n mukaan, että Yhdysvallat on pahoillaan Ranskan päätöksestä ja että Yhdysvallat pyrkii ratkaisemaan diplomaattisen kiistan.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin tiedottaja John Kirby puolestaan myönsi, että aiemmin käyty puhelinkeskustelu maiden puolustusministerien, Lloyd Austinin ja Florence Parlyn, välillä osoitti, että puolustussuhteessa Ranskaan on vielä paljon työtä tehtävänä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskan päätös kutsua suurlähettiläänsä takaisin Yhdysvalloista ja Australiasta, jotka ovat Ranskan avainliittolaisia, on ennennäkemätön.

– Minut kutsutaan Pariisiin konsultaatiota varten. Tämä seuraa ilmoituksia, jotka vaikuttavat suoraan näkemykseemme liittoutumisistamme, kumppanuuksistamme ja Indopasifisen alueen merkityksestä Euroopalle, Ranskan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Etienne kirjoitti Twitterissä.