Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: "Turha kuolema", sanoo rokottamattoman miehensä koronaviruksen vuoksi menettänyt nainen

46-vuotias perusterve rokottamaton mies kuoli koronataudin seurauksiin kaksi kuukautta sitten, ja hänen leskensä mielestä kyseessä oli "turha kuolema", kertoo Helsingin Sanomat.

HS:n mukaan nainen haluaa kertoa asiasta julkisesti, jotta ei tulisi enää yhtään turhaa kuolemaa.

– Haluan puhua tästä, jotta ihmiset ymmärtäisivät, että terve ihminenkin voi saada vakavan koronataudin, nainen sanoo. Hän ei esiinny HS:n haastattelussa omalla nimellään.

Nainen itse sai ensimmäisen koronarokotteen huhtikuussa. Silloin mies suhtautui HS:n mukaan rokotuksen ottamiseen vielä avoimin mielin, mutta kevään edetessä hänen mielipiteensä muuttuivat jyrkemmäksi. Miehen lähipiirissä oli rokotusten vastustajia, ja hän ei ottanut rokotetta.

HS:n mukaan juhannuksen tienoilla mies, nainen ja perheen teini-ikäinen poika sairastuivat koronaan. Naisen ja pojan oireet olivat lieviä, mutta mies joutui sairaalaan. Hän kuoli oltuaan sairaalassa 12 päivää.

Rokottamattomilla riski sairastua vakavasti on huomattavasti suurempi kuin rokotetuilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 40–49-vuotiailla rokottamattomilla on kymmenkertainen riski joutua koronataudin vuoksi sairaalaan verrattuna saman ikäisiin kaksi rokoteannosta saaneisiin, HS kertoo.

Torstaihin mennessä HS:n mukaan yksikään alle 60-vuotias kahdesti rokotettu henkilö ei ollut Suomessa kuollut koronaan. Koronaan oli kaiken kaikkiaan kuollut 1052 ihmistä, joista 40–49-vuotiaita oli 16.

Niitä, jotka epäröivät rokotuksen ottamista, nainen kehottaa HS:n haastatellussa ajattelemaan lapsia ja heidän tulevaisuuttaan.

– Miettikää, haluammeko oikeasti eroon epidemiasta ja rajoituksista. Jos rokotuskattavuutta ei saada riittävän suureksi, pandemia vain jatkuu ja jatkuu, hän sanoo HS:n mukaan.