Amerikkalaismiljonääri tuomittiin yli 20 vuoden takaisesta murhasta – eri rikosepäilyt ympäröineet Robert Durstia jo vuosikymmeniä

Yhdysvalloissa miljonääri Robert Durst todettiin perjantaina syylliseksi yli 20 vuoden takaiseen murhaan, kertovat yhdysvaltalaismediat.

Valamiehistön mukaan 78-vuotias Durst murhasi läheisen ystävänsä Susan Bermanin vuonna 2000.

Merkittävään yhdysvaltalaiseen kiinteistösukuun kuuluvan Durstin ympärillä on pyörinyt rikosepäilyjä lähes 40 vuotta. Häntä on epäilty myös vuonna 1982 kadonneen ensimmäisen vaimonsa Kathien surmaamisesta, mistä hän ei kuitenkaan ole koskaan saanut syytettä.

Syyttäjän mukaan Susan Berman oli auttanut Durstia peittelemään tämän vaimon katoamista ja kuolemaa. Valamiehistö katsoi Durstin tappaneen ystävänsä, sillä hän oli pelännyt tämän paljastavan tietojaan vaimon kuolemasta.

Miljonääriä odottaa elinkautinen vankeustuomio ilman mahdollisuutta ehdonalaisuuteen. Rangaistus on määrä antaa lokakuussa.

Puolustusasianajajat olivat pettyneitä tuomioon ja kertoivat aikovansa valittaa siitä.

Kielsi pitkään olleensa kaupungissa

Susan Berman löydettiin ammuttuna kotoaan Los Angelesissa jouluaattona 2000. Hänen oli ollut määrä puhua tutkijoille Durstin vaimon katoamisesta vain tunteja myöhemmin.

Lähes 20 vuoden ajan Durst kielsi olleensa kaupungissa ystävänsä kuoleman aikaan. Hän myös kielsi lähettäneensä poliisille nimettömän viestin, jossa viitattiin ruumiiseen Bermanin kotona.

Ennen oikeudenkäynnin alkua Durstin asianajajat kuitenkin myönsivät päämiehensä kirjoittaneen kyseisen viestin sekä löytäneen Bermanin ammuttuna tämän kotoa.

Syyttäjän mukaan Bermanin kuolemalla oli yhteys Durstin ensimmäisen vaimon katoamiseen sekä Durstin naapurin surmaamiseen vuonna 2001.

Durst on myöntänyt ampuneensa ja paloitelleensa naapurinsa, mutta välttyi rangaistukselta vedottuaan itsepuolustukseen. Teko tapahtui Texasissa, jossa Durst piilotteli tuolloin viranomaisilta.

Vaimonsa katoamisesta Durst ei ole koskaan saanut syytettä. Durstista kertovassa HBO:n The Jinx -dokumentissa mies myönsi, että avioliitossa oli ollut riitelyä ja väkivaltaa. Vaimoa ei ole koskaan löydetty.

Dokumentin ääninauhaa leikeltiin

Kun Durstia haastateltiin HBO:n dokumenttiin vuonna 2015, hän vaikutti lipsauttavan nauhalle tunnustuksen surmista.

Dokumentin tekijöiden kerrottiin huomanneen kuvausmateriaalin joukossa nauhan, jolla Durst kuuluu sanovan: "Mitä hittoako tein? Tapoin heidät kaikki, tietenkin." Mies oli tuolloin piipahtamassa wc:ssä eikä ilmeisesti ymmärtänyt kantamansa langattoman mikrofonin yhä nauhoittavan.

New York Timesin mukaan lauseet oli kuitenkin yhdistetty leikkausvaiheessa eikä Durst ollut todellisuudessa sanonut niitä peräkkäin.

Lähteinä New York Times , NBC ja CNN .

- - - -

Juttua korjattu kello 14.26: Durstin naapurin surmaaminen Texasissa tapahtui vuonna 2001, ei vuonna 2003 kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut