LM: THL:n pääjohtaja eri linjoilla Tanskan kanssa – ei halua koronaa pois yleisvaarallisten tartuntatautien listalta Suomessa

THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan mielestä ajatus koronan poistamisesta yleisvaaralliseksi luokiteltujen tartuntatautien joukosta ei tällä hetkellä ole ajankohtainen. Päivi Tuovinen

Maarit Vaaherkumpu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan mukaan korona on pidettävä yleisvaarallisten tartuntatautien listalla, kertoo Lännen Media (LM).

Tervahaudan mukaan epidemian suunta on hyvä, mutta nykyinen pandemiatilanne ja vaillinainen rokotekattavuus vaikuttavat linjauksiin.

– Näin ollen yleisvaarallisuusstatuksen poistaminen ei ole tällä hetkellä ajankohtaista, hän sanoo LM:n mukaan.

Tartuntatauti on lain mukaan yleisvaarallinen, jos sen tarttuvuus on suuri se on vaarallinen ja taudin leviämistä voidaan estää sairastuneisiin ja altistuneisiin kohdistettavilla toimenpiteillä.

Tartuntatautilain yleisvaarallisuusmääritelmä ja koronasta erikseen säädetyt lakipykälät liittyvät LM:n mukaan toisiinsa.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoi LM:lle aiemmin tällä viikolla, että jo lähitulevaisuudessa ollaan riittävän rokotekattavuuden ansiosta tilanteessa, jossa koronavirus voitaisiin poistaa yleisvaarallisten tartuntatautien listalta.

Tartuntatautien yleisvaarallisuudesta päättää valtioneuvosto asetuksellaan, LM kertoo.

Tanskassa koronavirusta ei enää pidetä erityisen vaarallisena tartuntatautina. Korkean rokotekattavuuden vuoksi syyskuun 10. päivästä alkaen Tanskassa koronavirusta ei ole luokiteltu "kriittiseksi uhaksi yhteiskunnalle", LM kertoo. Maassa on poistettu kaikki koronarajoitukset.

Tervahaudan mukaan Tanskassa koronasta käytetty juridinen määritelmä poikkeaa Suomen tartuntatautilain yleisvaarallisuuden määritelmästä, kertoo LM.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut