Syyttäjä vaatii kahdelle miehelle elinkautista murhasta – mies ammuttiin kerrostalon pihalle Järvenpäässä keskellä päivää

Molemmat syytetyt kiistävät käräjäoikeudelle toimittamissaan kirjallisissa vastauksissa syytteen murhasta. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

Johanna Latvala / STT

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa syyttäjä vaatii kahdelle miehelle elinkautisia vankeusrangaistuksia muun muassa murhasta Järvenpäässä. Syyttäjän mukaan miehet tappoivat kolmannen miehen kerrostalon piha-alueella toukokuussa iltapäivällä.

Syyttäjän mukaan kaksikko oli käynyt veritekoa edeltävänä päivänä Järvenpäässä tarkoituksenaan ostaa sittemmin henkirikoksen uhriksi joutuneelta mieheltä amfetamiinia. Aine ei vastannut ominaisuuksiltaan amfetamiinia, ja myöhemmin ainetta maistaneet syytetyt totesivat sen huumausaineen jatkeeksi, syyttäjä sanoo.

Haastehakemuksen mukaan seuraavana päivänä syytettyjen yhteisestä sopimuksesta toinen miehistä otti yhteyttä uhriin, esiintyi huumeiden ostajana ja sopi tapaamisen uhrin asunnon ulkopuolelle Järvenpäähän.

Keravalta matkaan lähteneet syytetyt varustautuivat syyttäjän mukaan toimivalla käsiaseella, jota toinen miehistä piti housunkauluksessaan.

Saavuttuaan tapaamispaikalle uhrin asunnon piha-alueelle miehet sijoittuivat siten, että uhri ei ulos tullessaan havainnut aseistettua miestä, haastehakemuksessa sanotaan. Syyttäjä katsoo, että näin syytetyt pyrkivät varmistamaan, että uhri tulisi suunnitelman mukaisesti ulos asunnostaan eikä osannut varautua väkivaltaan tai ylipäätään siihen, että toinen syytetty olisi paikalla.

Uhri yritti tarttua aseeseen

Syyttäjän mukaan toinen syytetyistä uhkasi uhria aseella melkein heti tämän paikalle saavuttua, jolloin uhri yritti tarttua aseeseen.

Haastehakemuksen mukaan toinen syytetyistä huusi asetta pidelleelle miehelle "ammu, ammu". Syyttäjän mukaan asetta pidellyt syytetty ampui uhria ensin kämmeneen ja sen jälkeen lähietäisyydeltä selkään. Haastehakemuksen mukaan uhri kuoli heti.

Syyttäjän mukaan miehet tappoivat uhrin vakaasti harkiten sopimalla ladatun aseen mukaan ottamisesta. Syyttäjän mukaan rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä muun muassa siksi, että teko tapahtui uhrin kotipihalla.

– (Toinen syytetyistä) on myös tehnyt teon erityisen raa'alla ja julmalla tavalla ampumalla ampuma-aseella (uhria) selkään tämän maatessa maassa, vaikka tämä oli haavoittunut jo ensimmäisestä laukauksesta käteen, haastehakemuksessa sanotaan.

Syytetyt kiistävät syytteen murhasta

Molemmat syytetyt kiistävät käräjäoikeudelle toimittamissaan kirjallisissa vastauksissa syytteen murhasta. Heidän mukaansa kyse oli pieleen menneen huumausainekaupan purusta.

Toisen syytetyn mukaan uhria oli vain tarkoitus pelotella, mutta "kaikki meni pieleen". Hän myöntää syyllistyneensä hätävarjelun liioitteluna tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen.

Mies kertoo ottaneensa aseen mukaan pelottelutarkoituksessa. Hän kertoo joutuneensa paniikkiin, kun uhri kävi kiinni häneen ja aseeseen. Miehen mukaan ase laukesi käsikähmän jatkuessa. Hän kertoo olleensa poistumassa paikalta, kun huomasi maahan kaatuneen uhrin kaivelevan jotain housunliepeestään. Syytetty kertoo olettaneensa, että uhrilla on ase ja että tämä aikoo ampua häntä ja toista syytettyä. Tämän vuoksi mies ampui uhria vielä kylkeen, vastauksessa sanotaan.

Toinen syytetyistä kiistää kirjallisessa vastauksessaan myös tois- ja kolmassijaiset syytteet avunannosta murhaan ja avunannosta törkeään pahoinpitelyyn. Syytetyn mukaan hän ei tiennyt, että ase otettiin mukaan. Hän kertoo osuutensa rajoittuneen uhrin houkuttelemiseen asunnosta huumausainekaupan purkua varten.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut