Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Venäjän nykyhallinto sai haluamansa vaalituloksen ja sen röyhkeys näyttää vain kasvaneen, arvioi tutkija

Venäjän duuman vaalien vaalituloksessa kuvastuu nykyhallinnon valmius runnoa läpi haluamansa vaalitulos, ja sen röyhkeys asian suhteen on kasvanut, arvioi Venäjän sisäpolitiikkaan perehtynyt tutkija.

Vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että ääntenlaskun alkuvaihe ja ovensuukyselyt antoivat ymmärtää, että valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kannatus ei riittäisi perustuslaillisen enemmistön muodostumiseen.

– Nyt kuitenkin tullaan se tulos väen väkisin saamaan. Jää nähtäväksi, kuinka laajasta vilpistä lopulta on kysymys ja millaisia keinoja on käytetty, että tämmöinen tulos on saavutettu. Mutta kyllä tämä röyhkeys on vuosien varrella kasvanut, Lassila sanoo.

Lassilan mukaan presidentti Vladimir Putinin hallinto näyttää haluavan minimoida riskit duuman eli parlamentin alahuoneen suunnalta, vaikka ne ovat lähtökohtaisesti hyvin pienet.

– Siksi halutaan säilyttää ehdottomasti tämä kahden kolmasosan enemmistö.

Lassila arvioi, että Putinin hallinto on tähän asti luottanut siihen, että lojaali systeemioppositio pysyy hallinnassa. Nyt selkeänä esiin noussut tarve säilyttää perustuslaillinen enemmistö eli kaksi kolmasosaa paikoista osoittaa, ettei systeemiopposition ja erityisesti kommunistisen puolueen liialliseen kasvuun ole valmiutta.

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan valtapuolue Yhtenäinen Venäjä oli keräämässä liki 50 prosentin kannatuksen, kun äänistä oli laskettu noin 95 prosenttia. Puolueen pääsihteeri Andrei Turtshak arvioi toimittajille, että puolueella olisi vaalien jälkeen yhteensä 315 paikkaa duumassa. 450-paikkaisessa duumassa kahden kolmasosan enemmistöön vaaditaan vähintään 301 paikkaa.

Ennen vaaleja mielipidekyselyt povasivat puolueelle hädin tuskin 30 prosentin kannatusta.

Seuraavaksi eniten kannatusta kerännyt kommunistipuolue oli jäämässä 20 prosentin tuntumaan.

Oppositiomieliala kytee - Putinin haasteena pitää enemmistö riittävän tyytyväisenä

Ohjelmajohtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että valtaa pitävä hallinto pystyy tällä vaalituloksella osoittamaan, ettei sen asemaa horjuteta ja että se kontrolloiva yhä sekä poliittista että vaaleihin liittyvää prosessia maassa.

Hänen mielestään on silti huomionarvoista, että protestiliikkeet ovat maassa vahvasti läsnä.

– Se näkyy melko vaikuttavassa kommunistipuolueen tuloksessa. Tämä on kiinnostavaa, koska selvästi ihmiset, jotka eivät perinteisesti kannata kommunisteja, ovat äänestäneet heitä, koska ajattelevat heidän olevan ainakin jossain määrin kykenevä haastamaan edes jollain tavalla nykyhallintoa, Moshes sanoo.

Hän arvioi, että vaikka nykyhallinto pitää otteensa, vaaleista tehdään myös se johtopäätös, että oppositiomieliala kasvaa ja ihmiset ovat tyytymättömämpiä kuin viisi vuotta sitten.

Tämä voi Moshesin arvion mukaan johtaa siihen, että vuoden 2024 presidentinvaalien lähetessä voidaan nähdä esimerkiksi tietynlaisia sosiaalipoliittisia liikkeitä, kuten sosiaalietuuksien parannuksia.

– Kansan enemmistö on pystyttävä pitämään riittävän tyytyväisenä, Moshes sanoo.

Debatti duumassa voi piristyä, käytännön vaikutusta tuskin on

Lassila arvioi, että vaikka vaalituloksella on nyt turvattu duuman suhtautuminen, ei Putinin asema kohti seuraavia presidentinvaaleja näytä ruusuiselta.

– Hänen asemansa on heikentynyt, hän ikääntyy, ja aika heikolta näyttää, että Putin pystyisi ikään kuin itseään uudelleen luomaan ja kannatustaan nostamaan. Kaikki tämä tympääntyminen Yhtenäiseen Venäjään liittyy myös siihen, että Putiniin ollaan kasvavassa määrin tympääntyneitä, Lassila sanoo.

Hänen mielestään ilman muuta riski, että kytevältä oppositiomielialalta viedään tilaa kanavoitua vaalien kautta. Jos tämä ei ole mahdollista, se voi ryöpsähtää esiin mistä ja milloin tahansa.

– Aikaisemmin Putinin systeemissä on pystytty tietyllä tavalla joskus ihan taidokkaastikin pelaamaan se, että oppositiolle annetaan tietynlainen sallittu tila, jossa se voi osoittaa erimielisyyttään.

Duuman valtaa kasvatettiin näennäisesti perustuslain uudistamisen yhteydessä, mutta Lassilan mukaan on edelleen selvää, että se on käytännössä kumileimasin.

– Ei ole sellaista tilannetta, että duuma lähtisi kyseenalaistamaan presidentin päätöksiä.

Hän arvioi, että duuman kokoonpanon hieman moninaistuessa poliittista debattia voi tulla sinne jossain määrin lisää.

– Mutta onko sillä mitään vaikutusta lopputulokseen tai isompaan politiikan kuvaan, jää nähtäväksi.