Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajat tapasivat Suomessa – ohjelmassa myös tapaaminen presidentti Niinistön kanssa

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajat Mark Milley ja Valeri Gerasimov ovat tavanneet tänään Suomessa. Puolustusvoimien mukaan tapaaminen järjestettiin valtioneuvoston tiloissa Königstedtin kartanossa Vantaalla.

Suomen edustajat eivät osallistuneet tapaamiseen, vaan Suomi tarjosi tilaisuudelle puitteet, Puolustusvoimat kertoo. Puolustusvoimien mukaan osapuolet tiedottavat itse tapaamisen sisällöstä ja tuloksista.

Komentajat tapaavat Suomessa myös presidentti Sauli Niinistön ja Puolustusvoimain komentajan, kenraali Timo Kivisen.

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi illalla Twitterissä kuvan Niinistön ja Gerasimovin tapaamisesta presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä. Keskustelun sisältöä ei avattu. Niinistö kertoi myöhemmin omalla Twitter-tilillään tapaavansa Milleyn puolestaan torstaina.

Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen kertoi aiemmin päivällä STT:lle, että suomalaisjohdon tapaamisessa on kyse lähinnä "kohteliaisuuskäynnistä", eikä sen sisällöstä ollut ennakkotietoja.

"Kun suurvaltojen sotilasjohtajat kommunikoivat, maailma on turvallisempi paikka"

Yhdysvaltain asevoimien mukaan Milley ja Gerasimov keskustelivat tapaamisessaan muun muassa "alueellisista konflikteista ja strategisesta vakaudesta sekä muista strategisista ja operationaalisista kysymyksistä".

– Tapaaminen jatkoi keskusteluja, joilla pyritään parantamaan sotilasjohdon viestintää maiden välillä, tarkoituksena vähentää riskejä ja välttää yhteentörmäyksiä operaatioissa, asevoimat kertoo tiedotteessaan .

Tarkempia tietoja tapaamisesta ja sen sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen. Uutistoimisto AP:n mukaan Milley kertoi tapaamisen olleen tuottelias.

– Kun suurvaltojen sotilasjohtajat kommunikoivat, maailma on turvallisempi paikka, Milley sanoi AP:n mukaan.

Puolustusvoimien Arhippainen toteaa, että Suomi on aiemminkin järjestänyt vastaavia tapaamisia "neutraalina kokouspaikkana" Yhdysvaltojen ja Venäjän johtajille.

– Se on positiivinen tunnustus molemmilta osapuolelta, että tämä tuntuu olevan turvallinen ja sopiva kokouspaikka, Arhippainen sanoo.

Komentajien tapaaminen järjestettiin Königstedtissä myös 2018

Wall Street Journal huomauttaa asevoimien komentajien keskustelun ajoittuvan hetkeen, jossa Yhdysvallat on huolissaan terrorismista maan joukkojen poistuttua Afganistanista. Ääriliike Talebanin hallintaansa ottaman Afganistanin on pelätty olevan otollinen alusta terroristiryhmien nousulle.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat toivoneet voivansa vakiinnuttaa läsnäolonsa Keski-Aasiassa terrorisminvastaisia operaatioita varten. Yhdysvallat ei toistaiseksi ole saanut Venäjältä vastakaikua operaatiolle.

WSJ:n mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin torjui ajatuksen tavatessaan kesäkuussa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin.

Eurooppaa parhaillaan kiertävä Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley on tavannut Euroopassa ainakin kollegansa Britanniasta, Australiasta ja Kanadasta sekä sotilasliitto Naton johtoa, lehti kertoo.

Milley ja Gerasimov ovat tavanneet kerran aiemmin Sveitsissä vuonna 2019. Milleyn edeltäjä Joseph Dunford Jr. tapasi Gerasimovin myös Königstedtin kartanossa vuonna 2018.

Upin johtaja: Afganistanin tilanne todennäköisesti asialistalla

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajien tämänpäiväinen tapaaminen Suomessa kielii henkilökohtaisen keskusteluyhteyden tarpeesta suurvaltojen välillä, kertoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

– Henkilökohtaista viestinvaihtoa ja tilannekuvan jakamista ei hirveästi ole ollut Krimin tapahtumien jälkeen johtuen lännen ja Venäjän välisistä huonoista suhteista. Varsinkin pandemian aikana sellaista ei ole juuri ollut Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä, Aaltola sanoo.

Tämänpäiväinen tapaaminen osoittaa, että maiden välillä käydään jälleen viestinvaihtoa. Aaltola uskoo ainakin Afganistanin sotilaallisen tilanteen olleen tapaamisen asialistalla.

– Afganistanin tilanne ja sen säteily on varmaan ollut kummankin osapuolen intressissä. Esimerkiksi huumevirrat sieltä epävakauttavat helposti Keski-Aasiaa, josta Venäjä on kiinnostunut.

– Yhdysvaltojen vetäytyminen maasta oli varmaankin Venäjälle mielenkiintoista. Sen jälkeen ongelmat voivat olla aika nopeasti Venäjän sylissä.

Myös ydinasekysymykset ovat Aaltolan mukaan voineet olla tapaamisessa keskustelun kohteena.

– On hyvä tuoda esille oman toiminnan suunta, jotta virheellisiä käsityksiä ei synny, Aaltola sanoo.

Suomen roolia tapaamisen mahdollistajana Aaltola pitää rakentavana, joskaan ei mitenkään poikkeuksellisena. Suomi on useaan otteeseen aiemminkin järjestänyt vastaavia tapaamisia.

– Meillä on tässä perinteet siinä missä Sveitsillä, Itävallalla tai Ruotsillakin. Olemme katsoneet aina hyvällä tällaista kanssakäymistä ja jonkinlaista luottamusta keskeisten maiden välillä, Aaltola kuvailee.