Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin turvallisuuspoliisin ja puolustusvoimien entinen työntekijä vangittu, epäillään turvallisuuteen liittyvästä rikoksesta

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon ja puolustusvoimien entinen työntekijä vangittiin torstaina epäiltynä törkeästä luvattoman salaisen tiedon käsittelystä. 40-vuotias mies pidätettiin maanantaina, jolloin rikosnimike oli vielä vakoilu. Vangitsemisoikeudenkäynnissä rikosnimike oli lievempi.

– Käräjäoikeus oli kanssamme samaa mieltä, että henkilö on pidettävä vangittuna ettei hän pysty hävittämään todisteita tai pakenemaan. Nyt jatkamme esitutkintaa tavanomaisesti, pääsyyttäjä Per Lindqvist syyttäjävirastosta sanoi tiedotteessa.

Tukholman käräjäoikeus määräsi sekä syyttäjälle että miehen puolustukselle ilmaisukiellon, joten he eivät voi tarkemmin kertoa epäilystä.

Syyttäjän mukaan rikoksen epäillään tapahtuneen vuosien 2011–2015 aikana muun muassa Tukholmassa.

Mies työskentelee nykyään korkeassa johtotehtävässä muun valtiollisen viranomaisen palveluksessa.

Työskennellyt tiedustelutietojen parissa

Ruotsalaislehdet Aftonbladet ja Dagens Nyheter olivat saaneet haltuunsa miehen tekemän työpaikkahakemuksen, jossa oli tarkempia tietoja miehen aiemmasta työhistoriasta. Siitä selviää muun muassa, että hän on työskennellyt "tiedustelutietojen keräämisen sekä tutkinnan" parissa Säpossa ja oli samaan aikaan suorassa yhteydessä Säpon ylimpään johtoon. Puolustusvoimissa hän on työskennellyt analyytikkona. Mies on työskennellyt molemmissa paikoissa aikana, jolloin hänen epäillään syyllistyneen rikokseen.

Miehen puolustusasianajaja kommentoi asiaa lyhyesti.

– Asiakkaani kiistää rikoksen eikä ole tehnyt mitään väärää. Hän voi olosuhteisiin nähden hyvin ja nyt on odotettava tutkinnan etenemistä, puolustusasianajaja Anton Strand sanoi.