Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Yön uutiskooste | Sijaissynnytyksistä vaaditaan lakia Suomeen, innostus aluevaaleja kohtaan toistaiseksi laimeaa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Asiantuntija tunnustaisi tosiasiat: sijaissynnytyksiä tehdään, joten niille tarvitaan lain suojaa

Suomeen tarvitaan laki sijaissynnytyksistä, jotta nämä synnytykset voidaan tehdä mahdollisimman eettisesti. Muu tarkoittaa silmien sulkemista todellisuudelta, sanoo johtava asiantuntija Anna Moring Monimuotoiset perheet -verkostosta.

Sijaissynnytykset on Suomessa nykyisin käytännössä kielletty, joten lasta haluavat etsivät apua kaupallisista sijaissynnytyksistä ulkomailta.

Oikeusministeriössä tehdään parhaillaan selvitystä asiasta.

Sijaissynnytyksellä lasta toivoville markkinoidaan ulkomailta "avaimet käteen" -tyyppisiä valmiita paketteja – laki auttaisi ratkomaan eettisiä ongelmia

Kunnallisalan kehittämissäätiön kysely: Vain reilut 43 prosenttia ilmoittaa varmasti äänestävänsä aluevaaleissa

Kaikista äänestysikäisistä reilut 43 prosenttia ilmoittaa, että olisivat varmasti äänestämässä aluevaaleissa, käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. 68,5 prosenttia ilmoittaa äänestävänsä vähintään melko varmasti.

Ylemmät toimihenkilöt, korkeasti koulutetut sekä yrittäjät ja eläkeläiset ovat keskimäärää vakuuttuneempia äänestämässä käymisestään. Yli 60-vuotiaista 51 prosenttia ilmoittaa varmasti äänestävänsä.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Tutkimusaineisto on koottu 11.–15. syyskuuta.

Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 000. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suomalaisten rahankäyttö on kahta aiempaa vuotta runsaampaa, ilmenee S-Pankin korttidatasta

Suomalaiset ovat koko kuluvan vuoden käyttäneet enemmän rahaa ostoksiin kuin viime vuonna tai vuonna 2019 ennen koronapandemiaa. Asia ilmenee S-Pankin korttidatasta, jossa analysoitiin noin 2,5 miljoonaa pankin omaa pankkikorttia.

Korttikäyttäytymisen perusteella suomalaiset ovat tänä vuonna käyttäneet rahaa etenkin matkailuun ja kodin laittamiseen. Esimerkiksi kulunut kesä oli korttidatan perusteella huomattavasti aiempia kesiä parempi kotimaan matkailulle.

Myös suomalaisten ulkomaanmatkailu näyttää selviä elpymisen merkkejä, sillä varaukset ovat lisääntyneet selvästi alkuvuodesta.

Metsäkonevalmistaja Ponsse neljättä vuotta Suomen maineikkain yritys

Vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse on neljättä vuotta peräkkäin Suomen maineikkain yritys, ilmenee tämän vuoden Luottamus & Maine -tutkimuksesta.

Toiseksi maineikkain yritys on hissiyhtiö Kone ja kolmanneksi peliyhtiö Supercell.

Kärkikolmikon yrityskattaus on pysynyt viisi vuotta lähes samana. Viime vuonna poikkeuksen teki Fazer, joka nousi Koneen ohi kolmanneksi maineikkaimmaksi yritykseksi.

T-Median selvitys Suomessa toimivien yritysten maineesta suuren yleisön keskuudessa toteutettiin yhdeksättä kertaa.

Saksan viimeisessä kansleriehdokastentissä ulkopolitiikka sekä EU:n suhteet suurvaltoihin puheenaiheina

Saksan sunnuntaina pidettäviä liittopäivävaaleja edeltävä viimeinen liittokansleriehdokastentti pidettiin torstai-iltana. Aiemmissa tenteissä ulkopolitiikasta oli puhuttu vähän, mutta nyt se nousi yhdeksi teemaksi.

Tiukimmin liittokanslerin paikasta kamppailevat sosiaalidemokraattien Olaf Scholz ja kristillisdemokraattien Armin Laschet puhuivat molemmat vahvan ja suvereenin Euroopan puolesta. Laschet korosti Euroopan roolia, jos Yhdysvallat vetäytyy kuoreensa. Scholz muistutti puolestaan EU:n yhtenäisyyden tärkeydestä ja yhteistyön merkityksestä Naton ja Yhdysvaltojen kanssa.

Vihreiden kansleriehdokas Annalena Baerbock vaati EU:lta yhteistä Kiinan-politiikkaa. (Lähde: AFP)

Ruotsin turvallisuuspoliisin ja puolustusvoimien entinen työntekijä vangittu, epäillään turvallisuuteen liittyvästä rikoksesta

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon ja puolustusvoimien entinen työntekijä vangittiin torstaina epäiltynä törkeästä luvattoman salaisen tiedon käsittelystä. 40-vuotias mies pidätettiin maanantaina, jolloin rikosnimike oli vielä vakoilu. Vangitsemisoikeudenkäynnissä rikosnimike oli lievempi.

Syyttäjän mukaan rikoksen epäillään tapahtuneen vuosien 2011–2015 aikana muun muassa Tukholmassa.

Tukholman käräjäoikeus määräsi sekä syyttäjälle että miehen puolustukselle ilmaisukiellon, joten he eivät voi tarkemmin kertoa epäilystä.

Mies työskentelee nykyään korkeassa johtotehtävässä muun valtiollisen viranomaisen palveluksessa. (Lähde: TT)

Maanpaossa oleva Katalonian entinen aluejohtaja pidätettiin Italiassa

Euroopan parlamentin jäsen ja Espanjan Katalonian alueen entinen aluejohtaja Carles Puigdemont pidätettiin torstaina Italiassa.

Asianajaja Gonzalo Boye kertoi Twitterissä pidätyksen perustuvan lokakuussa 2019 annettuun pidätysmääräykseen. Puigdemontin tilannetta käsitellään tänään vetoomustuomioistuimessa, joka päättää joko hänen vapauttamisesta tai luovutuksesta Espanjalle.

Puigdemont on ollut maanpaossa Belgiassa vuodesta 2017 lähtien, sillä Espanja on syyttänyt häntä kapinan lietsomisesta ja kavalluksesta hänen osallistuttuaan Katalonian kielletyn itsenäisyysäänestyksen järjestämiseen vuonna 2017. EU-parlamentti poisti viime maaliskuussa Puigdemontin syytesuojan. (Lähde: AFP)