Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Merkel kiritti kristillisdemokraatteja vaalikentillä ennen äärimmäisen tasaisiksi ennakoituja vaaleja

Saksan väistyvä liittokansleri Angela Merkel pyrki vaalien aattona kokoamaan kannattajakuntaa kristillisdemokraattien (CDU/CSU) ja hänen mahdollisen manttelinperijänsä Armin Laschetin taakse.

Laschetin rinnalla tämän kotikaupungissa Aachenissa esiintynyt Merkel korosti ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyttä päivä sen jälkeen, kun Saksassa ja muualla maailmassa oli järjestetty laajoja ilmastomielenilmauksia.

– Kyseessä on tulevaisuutenne, lapsienne tulevaisuus ja vanhempienne tulevaisuus, Merkel sanoi.

Merkelin mukaan ilmastonmuutosta ei torjuta ainoastaan lakien ja sääntöjen avulla, vaan mukaan tarvitaan myös tiedettä, teknologiaa ja intohimoisia ihmisiä.

– Laschet on siltojen rakentaja, joka saa ihmiset mukaan, liittokansleri vetosi.

Sosiaalidemokraatit vain hienoisessa johdossa

Asetelmat ennen huomenna käytäviä liittopäivävaaleja ovat muuttuneet yhä arvaamattomammiksi. Yhdessä viimeisistä mielipidemittauksista valtaapitävän kristillisdemokraattien ja haastajan asemassa olevan sosiaalidemokraattien (SPD) kannatus mahtui virhemarginaalin sisään. Aiemmissa kannatusmittauksissa – kuten viimeisimmissäkin – sosiaalidemokraatit ovat hienoisella etumatkalla.

Allensbach-instituutin eilen julkaistussa mielipidemittauksessa sosiaalidemokraattien ennakoidaan saavan 26 prosenttia äänistä, kristillisdemokraateille povataan 25 prosentin kannatusta. Vihreät ovat mittauksen mukaan keräämässä äänistä 16 prosenttia ja liberaalipuolue FDP reilut 10 prosenttia.

Äärioikeistolainen AfD on sekin keräämässä kymmenyksen äänistä, mutta muut puolueet ovat jo ennalta kieltäytyneet hallitusyhteistyöstä sen kanssa. Laitavasemmistopuolue Linkelle ennakoidaan viiden prosentin kannatusta.

Kärkiehdokkaita sovitetaan vakauden ja jatkuvuuden muottiin

Matalaa profiilia pitänyt Merkel astui vaaliareenoille viime viikolla Laschetin tueksi, kun SPD:n kansleriehdokas Olaf Scholz oli vahvalla esiintymisellä vaaliväittelyissä paisuttanut suosiotaan suhteessa Laschetiin. Valtiovarainministeri Scholz on onnistunut profiloitumaan vahvasti Merkelin politiikan jatkuvuutta edustavaksi ehdokkaaksi.

Jatkuvuus ja vakaus ovat myös arvoja, joilla Merkel vetosi kannattajiin Laschetin puolesta perjantaina Münchenissä.

– Jotta vakaus säilyisi Saksassa, Armin Laschetin täytyy olla liittokansleri ja kristillisdemokraattien täytyy olla vahvin, Merkel sanaili.