Islannin parlamenttivaaleissa läpi saattaa päästä ennätykselliset yhdeksän puoluetta

Mielipidetiedustelujen perusteella konservatiivisen itsenäisyyspuolueen odotetaan saavan äänistä 20–24 prosenttia. Puolueen uskotaan säilyttävän suurimman puolueen aseman. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Islannissa äänestetään tänään parlamenttivaaleissa ja ennätyksellisesti peräti yhdeksän maan kymmenestä puolueesta saattaa saada ainakin yhden ehdokkaan läpi.

Mielipidetiedustelujen perusteella konservatiivisen itsenäisyyspuolueen odotetaan saavan äänistä 20–24 prosenttia. Puolueen uskotaan säilyttävän suurimman puolueen aseman, vaikka sen uskotaan menettävän joitakin paikkoja maan 1 100 vuotta vanhassa parlamentissa, Althingissa.

Itsenäisyyspuolueen johtaja, valtiovarainministeri Bjarni Benediktsson, on havittelemassa pääministerin paikkaa. Benediktsson on entinen pääministeri ja selviytynyt useista skandaaleista, kuten niin kutsuttujen Panama-paperien vuodosta.

– Olemme hyvin luottavaisia. Mielipidemittaukset ovat olleet meille suosiollisia ja olemme melko optimistisia, Benediktsson sanoi äänestettyään.

Parlamentissa 63 paikkaa

Nykyinen pääministeri, vasemmistovihreiden Katrin Jakobsdottir sanoi äänestettyään maan pääkaupungissa Reykjavikissa olevansa varovaisen luottavainen.

– Mielipidemittaukset eivät ole olleet liian suotuisia puolueelleni, mutta niissä näyttää olevan nouseva käyrä, Jakobsdottir sanoi.

Ennusteiden mukaan vasemmistovihreille povataan 10–12 prosentin kannatusta ja heillä on riski menettää useita paikkoja. Jakobsdottir arvioi, että suuri määrä läpipääseviä puolueita tarjoaa runsaasti erilaisia hallitusvaihtoehtoja.

Nykyisessä parlamentissa kolmella hallituspuolueella, eli itsenäisyyspuolueella, vasemmistovihreillä ja liberaalilla edistyspuolueella on ollut niukka enemmistö, 33 paikkaa 63:sta.

Vasemmistovihreiden lisäksi neljälle muulle puolueelle povataan 10–15 prosentin ääniosuutta. Ne ovat edistyspuolue, sosiaalidemokraattien liitto, piraattipuolue ja keskustaoikeistolainen reformipuolue. Lisäksi uuden sosialistipuolueen odotetaan saavan hyvin kannatusta.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut