Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasten hyväksikäyttömateriaalin käyttö lisää merkittävästi riskiä syyllistyä vakavampiin lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin

Lasten hyväksikäyttömateriaalin käyttö lisää merkittävästi riski syyllistyä vakavampiin lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin, selviää Suojellaan Lapsia -yhdistyksen pimeän verkon kyselytutkimuksesta.

Lähes 40 prosenttia tutkimuskyselyyn vastanneista kertoi hakeutuneensa suoraan verkkovälitteiseen kontaktiin lapsen kanssa katsottuaan hyväksikäyttömateriaalia. 60 prosenttia vastaajista kertoi pelkäävänsä käytön johtavan kontaktiin hakeutumiseen lapsen kanssa.

Suojellaan lapsia -järjestön lainopillisen asiantuntijan Anna Ovaskan mukaan tulos osoittaa kuinka tärkeää materiaalin saaminen pois verkosta on.

– Katselu ei ole pelkästään katselua, vaan hirveän moni on myös riskissä syyllistyä muihin seksuaalirikoksiin, Ovaska kertoo.

Kyselyyn vastattiin yli 10 000 kertaa 12 eri kielellä. Tutkimuskyselyyn ohjautui esimerkiksi, jos Tor-verkosta sisältöä hakevassa Ahmia-hakukoneessa käytti lasten hyväksikäyttökuviin liittyviä hakusanoja.

Lähes puolet vastaajista katsonut livestriimattua lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa

45 prosenttia vastaajista kertoi katsovansa livestriimattua lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Suojellaan Lapsia -järjestön mukaan teknologian jatkuva kehitys tekeekin materiaalin katsomisesta, tuottamisesta ja levittämisestä yhä helpompaa, mikä vaikeuttaa lasten suojelua verkkovälitteiseltä seksuaaliväkivallalta.

Lasten hyväksikäyttömateriaali on myös vahvasti sukupuolittunutta. Suurin osa materiaalin käyttäjistä kertoi katsovansa tytöistä kuvattua materiaalia.

– Se on asia, joka tiedettiinkin jo, mutta tulos vahvisti sitä entisestään. Huomattavasti pienempi määrä katsoo poikiin kohdistuvaa kuvamateriaalia, Ovaska kertoo.

Noin 70 prosenttia vastaajista oli nähnyt kuvamateriaalia lapseen kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ensimmäisen kerran alle 18-vuotiaana. Lisäksi peräti 40 prosenttia oli nähnyt kyseistä kuvamateriaalia ensimmäisen kerran alle 13-vuotiaana.

Kysely toiminut monille itsessään interventiona

Kysely pyrittiin toteuttamaan mahdollisimman anonyymisti, eikä esimerkiksi ikää, sukupuolta tai muita tunnistetietoja kysytty vastaajilta. Lähestymistapa kyselyn toteuttamiseen pyrki siihen, että kuvamateriaalin katsojia ei pyritty syyllistämään, sillä kyselyn perimmäisenä tarkoituksena on auttaa materiaalin käyttäjiä muuttamaan käytöstään.

– Tehtiin tietoinen valinta siitä, ettemme kysy mitään henkilökohtaisia tietoja, jotta saamme turvallisesti kysyttyä niitä kysymyksiä, jotka ovat rikoksentorjunnan kannalta äärimmäisen tärkeitä. Sen takia olemme saaneet tavoitettua sen reilusti 10 000 vastaajaa, kertoo Suojellaan Lapsia -järjestön toiminnanjohtaja Nina Vaaranen-Valkonen.

Ovaskan mukaan kyselyn avoimista vastauksista on käynyt ilmi, että kysely itsessään on toiminut monille interventiona.

– Moni vastaaja on sanonut, että kyselyn läpikäyminen on motivoinut heitä muuttamaan käytöstään ja ymmärtämään käytön ongelmallisuuden, Ovaska kertoo.

Suojellaan Lapsia vaatii hallituksilta ja aiheen parissa työskenteleviltä toimia lasten suojelemiseksi.

Tänään julkaistiin laittoman lasten hyväksikäyttömateriaalin käyttäjien omahoito-ohjelma Tor-verkossa ja Hus Mielenterveystalon verkkosivuilla. Ohjelman ovat kehittäneet Suojellaan Lapsia -järjestön asiantuntijat yhdessä psykologien kanssa.

Kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuva ohjelma pyrkii ohjaamaan ja motivoimaan hyväksikäyttömateriaalin käyttäjiä käytön lopettamiseen ja rikoksettomaan elämään.