Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian sotalaiva kulki ensi kertaa tulenaran Taiwaninsalmen läpi

Britannian sotalaiva kulki maanantaina poliittisesti tulenaran Taiwaninsalmen läpi, maan laivasto kertoo. Brittifregatti HMS Richmond kertoi Twitter-tilillään kulkevansa Taiwaninsalmen halki kohti Vietnamia.

Taiwanilaismedian mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Britannian sotalaiva on kulkenut Taiwanin ja Manner-Kiinan erottavan leveän salmen läpi.

Taiwaninsalmi on Britannian ja muiden länsimaiden mielestä kansainvälistä merialuetta, jolla kaikki alukset saavat liikkua vapaasti. Kiina puolestaan pitää Taiwania omana maakuntanaan, ja siten myös sitä ympäröiviä vesiä omina aluevesinään.

Yhdysvaltain alukset kulkevat säännöllisesti Taiwaninsalmen läpi osoittaakseen, että merialueella saa kulkea vapaasti. Kiinaa tämä toiminta suututtaa.

Viime vuosina Kiinaa ovat uhmanneet tällä tavalla sotalaivoillaan myös Yhdysvaltain liittolaiset Kanada, Ranska ja Australia, ja nyt Britanniakin liittyi joukkoon.

Kiinan ensireaktio asiaan oli hillitty.

– Toivomme, että keskeiset maat voivat tehdä enemmän rakentaakseen maiden välistä keskeistä luottamusta ja pitääkseen yllä rauhaa ja turvallisuutta tällä alueella, ulkoministeriön edustaja Hua Chunying sanoi.

Taiwanin puolustusministeri Chiu Kuo-cheng vahvisti toimittajille, että salmen läpi on kulkenut ulkomainen alus. Britannian puolustusministeriö ei ole kommentoinut asiaa.

Demokraattisessa 23 miljoonan asukkaan Taiwanissa eletään jatkuvassa Kiinan miehityksen pelossa, ja kiinalaishävittäjät ovat tänä vuonna käyneet satoja kertoja Taiwanin ilmatilassa. Kiina on lisännyt viime vuosina sotilaallista, diplomaattista ja taloudellista painetta Taiwania kohtaan, ja on vakuuttanut ottavansa saaren jonakin päivänä haltuunsa. Taiwanilla on kuitenkin takanaan Yhdysvaltain sotilaallinen tuki, ja saari on tärkeä rintama Yhdysvaltain ja Kiinan kiihtyvässä suurvaltakamppailussa.