Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Kanariansaarten tulivuori on rauhoittunut ainakin hetkellisesti – nyt pelätään laavan ja meren kohtaamista

Espanjassa Kanariansaarilla asukkaat eivät edelleenkään voi huokaista helpotuksesta jo viikko sitten sunnuntaina alkaneen tulivuorenpurkauksen jäljiltä. Vielä ei ole selvää, onko purkaus loppunut kokonaan.

Uutistoimisto AFP:n paikan päällä oleva kirjeenvaihtaja kertoi maanantaina, ettei La Palman saarella sijaitsevasta La Cumbre Vieja -tulivuoresta ole enää maanantaiaamun jälkeen tullut tuhkaa tai laavaa. Madridin geotieteiden instituutti IGEO on kuitenkin tviitannut videota tulivuorelta ja kertonut, että meneillään on pieniä räjähdyksiä.

Jo purkautunut laava etenee hiljaa kohti merta. Nyt alueella pelätään myrkyllisten kaasujen syntymistä, kun erittäin kuuma laava osuu meriveteen.

Asukkaat on määrätty pysymään kotonaan turvallisuussyistä. Myrkyllisten kaasujen ohella laavan valuminen mereen voi aiheuttaa räjähdyksiä, ja lisäksi laavankappaleita saattaa lentää luotien lailla. Viranomaiset ovat myös kieltäneet liikkumisen alueella estääkseen utelijoita katselijoita pääsemästä paikalle.

IGEO kertoi aiemmin tänään Twitterissä , että tulivuoren aktiivisuus on vähentynyt huomattavasti. Instituutti sanoo edelleen seuraavansa tilannetta erittäin tarkasti, koska se voi muuttua erittäinkin nopeasti.