Elintarviketyöntekijän sormi jäi kuljetinhihnassa olleen nielun väliin Kangasalla – Yritykselle 15 000 euron yhteisösakot ja työnjohtajille 30 päiväsakkoa

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut elintarvikealan yrityksen 15 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yrityksen kaksi työnjohtajaa tuomittiin 30 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 22. syyskuuta. Asiasta tiedotti Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tiistaina.

Käräjäoikeuden tuomio liittyi Kangasalla kesäkuussa 2019 sattuneeseen työtapaturmaan. Tilanteessa työntekijä oli ollut purkamassa elintarvikelinjalle pahvilaatikoista syntynyttä sumaa. Työntekijä siirsi osan laatikoista hihnalta pois ja otti linjalle jumiutuneen laatikon alakulmasta kiinni nostaakseen myös sen pois hihnalta.

Pakkauslinjan kahden kuljettimen välissä oli metallinen ylityskapula, jonka tarkoitus oli varmistaa linjalla kulkevien laatikoiden sujuva liikkuminen kuljettimelta toiselle. Ylityskapula oli vapaasti pyörivä, mutta kuljettimen kanssa se muodosti vetävän nielun. Tässä kohtaa käynnissä ollut kuljetin nappasi työntekijän sormesta kiinni niin, että hänen toisen kätensä pikkusormi ja nimetön kiilautuivat kuljettimen ja kahden kuljettimen rajakohdassa olleen ylityskapulan väliin.

Käräjäoikeuden mukaan laatikoiden ruuhkaantumista linjalla ei voinut pitää epätavallisena tai ennalta arvaamattomana tilanteena. Niinpä oikeuden mukaan myöskään tilannetta, jossa työntekijä juuttunutta laatikkoa irrottaessaan epähuomiossa laittaa kätensä kyseiseen nieluun, ei voinut pitää ennalta arvaamattomana. Yhtiön toiminnassa oli siten oikeuden mukaan kyse huolimattomuudesta jossa oli laiminlyöty kyseisen nielun muodostaman vaaran tunnistaminen.

Käräjäoikeus katsoi, että myös työntekijällä olisi ollut tilanteessa mahdollisuus menetellä myös toisin eli pysäyttää linja ja purkaa ruuhka kuljettimien pysähdyttyä. Kuitenkin koska riski käden puristumisesta nieluun olisi ollut rakenteellisesti poistettavissa, työntekijän toisin toimimisen mahdollisuudella ei tässä tapauksessa ollut merkitystä, oikeus totesi.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työnantajalla on velvollisuus selvittää ja arvioida koneiden turvallisuutta ja määräysten mukaisuutta koko koneen elinkaaren ajan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut