Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Elokapina aikoo asettua tänään Helsingin Mannerheimintielle kymmeneksi päiväksi, Ruotsi luopuu tänään lopuistakin koronarajoituksista, Yhdysvaltalaiskenraalit kertovat kehottaneensa Bidenia jättämään 2 500 sotilasta Afganistaniin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Elokapina aikoo asettua tänään Helsingin Mannerheimintielle kymmeneksi päiväksi

Ympäristöliike Elokapina aikoo tänään alkuillasta aloittaa Helsingissä Mannerheimintiellä Syyskapinaksi nimetyn mielenosoituksen.

Elokapinan suunnitelmissa on pysyä Mannerheimintiellä 10 päivää, ellei hallitus vastaa sen vaatimuksiin. Elokapina vaatii hallitusta julistamaan ilmasto- ja ympäristöhätätilan ja nopeuttamaan ilmastotoimiaan.

Helsingin poliisi on kehottanut Elokapinaa vaihtamaan mielenosoituksen tapahtumapaikan Mannerheimintieltä Kansalaistorille. Elokapina ei ole suostunut paikan vaihtoon.

Mielenosoitukseen on Elokapinan mukaan ilmoittautunut yli 1 000 ihmistä.

Maatilan lämpökeskus tuhoutui tulipalossa Punkalaitumella - palo uhkasi myös viereistä navettaa, jossa oli yli 250 nautaa

Pirkanmaalla Punkalaitumella syttyi tiistaina tuleen maatilan lämpökeskusrakennus. Palo uhkasi myös viereistä navettaa, jossa oli yli 250 nautaa.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin mukaan tuulensuunta oli kuitenkin otollinen ja tulipalosta navettaa kohti lentäneet kipinät saatiin poljettua sammuksiin alle kymmenen metrin päähän navetasta.

Noin 300 neliön lämpökeskus sen sijaan tuhoutui syttyviltä rakenteiltaan täysin.

Pelastuslaitos sammutti palon ja poistui paikalta keskiviikon puolella alkuyöstä ennen kello kahta.

Tulipalosta ei aiheutunut henkilövahinkoja, mutta omaisuusvahingot ovat pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan merkittävät.

Ruotsi luopuu tänään lopuistakin koronarajoituksista

Ruotsi luopuu tänään käytännössä kaikista jäljellä olevista koronarajoituksista.

Ravintoloilta esimerkiksi poistuvat aukioloaikoja ja pöytäseurueiden kokoa rajoittavat sääntelyt, eikä julkisten ja yksityisten kokoontumisten osallistujamääriä enää rajoiteta.

Myös etätyösuositus poistuu. Jäljelle jäävät vain henkilökohtaiset rajoitukset eli käsien pesu ja kotona pysyminen oireisena.

Ruotsin hallitus ja terveysviranomaiset ovat perustelleet rajoitusten poistamista maan korkealla rokotuskattavuudella. Yli 16-vuotiaista yli 83 prosenttia on saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 76 prosenttia kaksi rokoteannosta. (Lähde: TT)

Yhdysvaltalaiskenraalit kertovat kehottaneensa Bidenia jättämään 2 500 sotilasta Afganistaniin

Yhdysvaltain sotilaallinen johto kertoo kehottaneensa presidentti Joe Bidenia jättämään noin 2 500 sotilasta Afganistaniin. Johto kommentoi asiaa senaatin asevoimia valvovan komitean (SASC) kuulemisessa, joka liittyi Yhdysvaltain kaoottiseen vetäytymiseen Afganistanista.

Asevoimien komentajan Mark Milleyn mukaan vetäytymisen vaikutuksia arvioidaan edelleen. Hän antaa kuitenkin ymmärtää, että elokuinen vetäytyminen saattoi vahingoittaa Yhdysvaltain uskottavuutta liittolaistensa silmissä.

Milley ilmaisi kuulemisessa myös huoltaan siitä, ettei vallan Afganistanissa kaapannut äärijärjestö Taleban olisi katkonut välejään vuoden 2001 syyskuun terrori-iskujen takana olleeseen terroristijärjestö al-Qaidaan. (Lähde: AFP)

Puolustusministeri Austin: Afganistanin asevoimien nopea romahdus tuli täytenä yllätyksenä

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin mukaan tuli täytenä yllätyksenä, miten Afganistanin asevoimat ikään kuin vain sulivat pois äärijärjestö Talebanin kaapatessa vallan maassa elokuussa. Austin avasi näkemyksiään tapahtumista senaatin asevoimia valvovan komitean (SASC) kuulemisessa.

Äärijärjestön valtaannousu tapahtui pikavauhdilla. Taleban pääsi monin paikoin etenemään ilman laukaustenvaihtoa, Austin kuvaili.

Austinin mukaan Yhdysvallat oli tarjonnut Afganistanin asevoimille tarvikkeita ja ilma-aluksia sekä taidot käyttää niitä, muttei kyennyt antamaan niille voitontahtoa.

Puolustusministeri sanoi myös, ettei Yhdysvallat ymmärtänyt täysin Afganistanin asevoimien korruption syvyyttä ja sen johdon heikkoutta. (Lähde: AFP)

La Palman tulivuoren laavavirta saavutti meren - pelot myrkkykaasujen muodostumisesta lisääntyvät

Kanarialla La Palman saarella purkautuneen tulivuoren laavaa on valunut mereen saakka. Alueella on pelätty myrkyllisten kaasujen muodostumista, kun erittäin kuuma laava osuu meriveteen.

Asiasta kertoi Kanariansaarten tulivuortentutkimuslaitos Involcan Suomen aikaa alkuyöstä Twitterissä. Laitoksen tviitin mukaan laava on saavuttanut meren Playa Nuevan alueella.

Myrkyllisten kaasujen ohella laavan valumisen mereen on arvioitu voivan aiheuttaa räjähdyksiä, ja lisäksi laavankappaleita saattaa lentää luotien lailla.

La Cumbre Vieja -tulivuori purkautui 19. syyskuuta. Kanariansaaret on tunnettu matkailukohde, mutta La Palma ei ole saariryhmän keskeisiä turistikohteita. (Lähde: AFP)

John Lennonin haastattelun sisältävä kasetti myytiin Tanskassa lähes 50 000 eurolla

Tanskassa huutokaupattiin tiistaina lähes 50 000 eurolla kasetti, joka sisältää Beatles-tähti John Lennonin haastattelun vuosikymmenten takaa. Haastattelun teki tanskalaisten koulupoikien ryhmä tammikuussa 1970, kun Lennon ja tämän puoliso Yoko Ono viettivät aikaa Jyllannissa.

33-minuuttisella nauhalla pojat kysyvät Lennonilta muun muassa tämän hiuksista sekä Lennonin ja Onon rauhankampanjasta. Lisäksi Lennon laulaa kasetilla tähän asti tuntemattomana pysyneen kappaleen Radio Peace.

Tuntemattomaksi jäänyt ostaja sai huutokaupassa kasetin lisäksi haltuunsa muun muassa koulun lehden, jossa haastattelu aikoinaan ilmestyi. Nauhan ostajalla ei ole oikeutta käyttää nauhaa kaupallisesti. (Lähde: AFP)

Teräväinen ja Kotkaniemi Carolinan tehokaksikkona NHL:n harjoitusottelukierroksella

Jääkiekon NHL:ssä suomalaishyökkääjät Jesperi Kotkaniemi ja Teuvo Teräväinen muodostivat joukkueensa tehokaksikon, kun Carolina Hurricanes aloitti harjoitusottelurupeamansa kohtaamalla kotijäällään Tampa Bay Lightningin.

Kotkaniemi ja Teräväinen tekivät molemmat maalin ja syöttöpisteen, kun Carolina kaatoi viime kauden Stanley Cup -voittajan maalein 3–1. Molempien suomalaisten osumat syntyivät ensimmäisessä erässä.

Maalien makuun pääsi harjoitusottelukierroksella useampikin suomalainen.

Kaapo Kakko osui New York Rangersille ja puolustaja Urho Vaakanainen Boston Bruinsille mittelössä, jonka newyorkilaiset veivät lopulta luvuin 3–2. Kakko kuittasi myös syöttöpisteen.