Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Seksuaalirikoksista syytetty muotimiljonääri Peter Nygård suostuu luovutukseen Yhdysvaltoihin

Seksuaalirikoksista syytetty suomalaiskanadalainen miljonääri Peter Nygård hyväksyy, että hänet luovutetaan Yhdysvaltoihin. Asia vahvistettiin Kanadan Winnipegissä pidetyssä oikeusistunnossa perjantaina.

Nygårdia, 80, syytetään Yhdysvalloissa muun muassa alaikäisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista ja kiristyksestä. Hän ei ollut itse paikalla oikeudessa, vaan osallistui istuntoon vankilasta videolinkin kautta, maski kasvoillaan. Hän vastasi lyhyesti muutamaan kysymykseen ja vahvisti ymmärtävänsä, mitä hänen allekirjoittamansa asiakirjat tarkoittavat.

Luovutus ei toteudu heti, sillä Nygårdilla on vielä 30 päivää aikaa valittaa ja hakea pääsyä vapaaksi. Varsinaisen luovutuspäätöksen tekee maan oikeusministeri.

Kanadalaismediassa kerrottiin, että Nygårdia vastaan on Toronton poliisin mukaan nostettu syytteitä seksuaalirikoksista myös Kanadassa. Näiden tapauksien kerrottiin olevan vuosilta 1987–2006.

Nygård pidätettiin Winnipegissä viime joulukuussa, ja hän on ollut siitä asti vangittuna. Hänen anomuksensa päästä vapaaksi takuita vastaan hylättiin aiemmin tänä vuonna. Tuomari perusteli tätä syytteiden vakavuudella sekä sillä, että vapaana ollessaan Nygård voisi painostaa oikeusjutun todistajia.

Nygård on kiistänyt kaikki häntä vastaan esitetyt syytteet.

Kymmeniä uhreja, osa alaikäisiä

Nygårdin väitetyt rikokset tapahtuivat yhdysvaltalaissyyttäjien mukaan vuosien 1990 ja 2020 välillä. Hänellä on syyttäjien mukaan ollut kymmeniä uhreja Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Bahamalla, joukossa myös alaikäisiä tyttöjä.

Nygårdin kerrotaan ottaneen kohteekseen naisia ja tyttöjä, jotka tulivat köyhistä oloista tai joita oli aiemmin hyväksikäytetty. Hän oli käyttänyt mallintöitä ja muita muotialan töitä verukkeena houkutellakseen näitä kohteitaan lähelleen.

Syyttäjien mukaan Nygård käytti yhtiönsä varoja järjestäessään ylellisiä illalliskutsuja ja muita juhlia, joissa naisia ja tyttöjä huumattiin ja joissa he joutuivat hyväksikäytetyiksi. Nygårdin väitetään muun muassa raiskanneen uhrejaan hyvin väkivaltaisella tavalla. Yhtiön varoja oli käytetty myös esimerkiksi uhrien matkakuluihin, plastiikkakirurgiaan, abortteihin ja lasten elatusmaksuihin.

Tapausta on verrattu vuonna 2019 itsemurhan vankeudessa tehneen liikemies Jeffrey Epsteinin seksuaalirikosvyyhtiin.

Lapsena Suomesta Kanadaan muuttanut Nygård teki omaisuutensa muotialalla Nygard International -yhtiöllään, jolla oli parhaimmillaan lähes 170 myymälää. Viime vuonna yhtiö hakeutui konkurssiin Nygårdiin kohdistuneiden seksirikossyytteiden vanavedessä.