Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Elimistön rauta-arvon mittauttaminen lisääntynyt, Norjassa sähköautoilla hurja suosio syyskuussa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Moni haluaa nyt mittauttaa rauta-arvonsa

Elimistön rautavarastojen määrää kuvaavan ferritiiniarvon mittaaminen on lisääntynyt viime vuosina merkittävästi, Terveystalosta kerrotaan.

Anemiasta ja raudanpuutteesta on alettu puhua enemmän, mikä on saanut anemiaan sopivista oireista kärsivät suomalaiset hakeutumaan tutkimuksiin. Selvästi suurin osa heistä on nuoria naisia, ja moni onkin ollut oikean diagnoosin äärellä.

Anemian oireita ovat esimerkiksi väsymys tai fyysisen suorituskyvyn lasku. Anemia on usein myös oireeton.

Elimistön rautavarastojen ehtyminen voi aiheuttaa anemian oireita, vaikka varsinaista anemiaa ei olisikaan havaittavissa. Anemiaa todetaan eniten iäkkäillä ja pitkäaikaissairailla suomalaisilla. Joka viides nainen kärsii siitä jossakin vaiheessa elämäänsä.

Norjassa alle viisi prosenttia syyskuussa rekisteröidyistä uusista autoista oli bensiini- tai dieselkäyttöisiä

Norjassa alle viisi prosenttia viime kuussa rekisteröidyistä uusista autoista oli bensiini- tai dieselkäyttöisiä. Yhteensä 77,5 prosenttia oli täyssähköautoja ja reilut 17 prosenttia hybridejä, kertoo norjalainen tieliikenteen etujärjestö OFV. Ruotsissa kolmasosa syyskuussa rekisteröidyistä uusista autoista oli sähköautoja ja 21 prosenttia hybridejä. Tanskassa vastaavat luvut olivat reilut 22 prosenttia ja 23 prosenttia.

Suomessa ei vielä löydy tietoja syyskuulta, mutta elokuussa vain reilut kymmenen prosenttia rekisteröidyistä uusista henkilöautoista oli täyssähköautoja ja vajaat 18 prosenttia ladattavia hybridejä, Tilastokeskus ilmoittaa. (Lähde: TT)

Yksikään naisehdokas ei tullut valituksi Qatarin symbolisissa vaaleissa

Qatarissa pitkälti symbolisina pidetyissä vaaleissa lauantaina yksikään naisehdokas ei tullut valituksi maan edustusneuvostoon. Ehdokkaina oli 28 naista. Asiantuntijat ovat etukäteen sanoneet, etteivät vaalit siirrä valtaa pois vallassa olevalta perheeltä.

Maan parlamenttiin, 45-paikkaiseen neuvoa-antavaan neuvostoon, valitaan suoralla vaalilla 30 edustajaa. Qatarin emiiri Tamim bin Hamad al-Than nimittää lisäksi 15 edustajaa.

Äänestysprosentti oli 63,5. Ehdokkaita vaaleissa oli valtiollisen uutistoimiston mukaan kaikkiaan 233. (Lähde: AFP)

Eurooppalais-japanilainen avaruusluotain BepiColombo lähetti ensimmäiset lähikuvansa Merkuriuksesta

Euroopan ja Japanin avaruusjärjestöjen Esan ja Jaxan yhteinen avaruusluotain BepiColombo on lähettänyt takaisin ensimmäiset ottamansa lähikuvat Merkuriuksesta.

Luotaimen lähettämissä mustavalkokuvissa näkyvät Aurinkoa lähinnä kiertävän kiviplaneetan pinnan törmäyskraatterit ja muut yksityiskohdat. Kuvien saannissa kesti liki kolme vuotta tehtävän laukaisusta.

Luotain lensi ohi Merkuriuksesta lähimmillään noin 200 kilometrin etäisyydeltä, mutta kuvausolosuhteet eivät olleet tuolloin sopivat. Nyt lähetetyistä kuvista lähin otettiin noin tuhannen kilometrin etäisyydeltä Merkuriuksen pinnasta. (Lähde: AFP)

Montenegro pidätti Venäjän etsintäkuuluttaman miljardöörin

Balkanin maa Montenegro on pidättänyt Azerbaidzhanissa syntyneen venäläismiljardööri Telman Ismailovin, josta Venäjä on tehnyt kansainvälisen etsintäkuulutuksen.

Ismailov pidätettiin Montenegron pääkaupungissa Podgoricassa myöhään perjantaina, ja paikallinen tuomioistuin päätti pitää hänet vangittuna luovutuskäsittelyn ajan.

Venäjän mukaan Ismailovia epäillään kahden yrittäjän murhan rahoittamisesta vuonna 2016 noin 1,7 miljoonan euron summalla. Asianajajan mukaan kyse on Venäjän hallinnon Ismailoviin kohdistamasta poliittisesta vainosta. (Lähde: AFP)

Ranskan Macronin lehtihaastattelusta tulistunut Algeria veti suurlähettiläänsä Pariisista

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin lehtihaastattelussa antamat kriittiset kommentit ovat suututtaneet Ranskan entisen siirtomaan Algerian, joka kutsui suurlähettiläänsä Pariisista kotiin konsultaatioita varten.

Algeria syyttää Ranskaa puuttumisesta sen sisäisiin asioihin. Le Monde -lehden haastattelussa Macron oli kuvaillut Algerian hallintoa poliittis-sotilaalliseksi järjestelmäksi.

Macronin mukaan Algeria on myös kirjoittanut virallista historiankirjoitustaan uusiksi tavalla, joka ei perustu todellisuuteen vaan Ranskan vastaiseen vihaan. (Lähde: AFP)

Castrenilla vaikea toinen kierros New Jerseyssä, lähtee päätöspäivään sijalta 45

Suomen naisgolfaaja Matilda Castrenilla oli vaikea toinen kierros LPGA-kiertueen kilpailussa Yhdysvaltojen New Jerseyssä. Avauskierroksen jälkeen jaetulla kolmannella sijalla ollut suomalainen putosi toisen kierroksen jälkeen jaetulle sijalle 45.

Castren käytti varhain sunnuntaiaamuna päättyneellä toisella kierroksella 74 lyöntiä, mikä on kolme lyöntiä yli parin. Castren löi kaksi birdieä ja viisi bogia. Castren on käyttänyt kahden kierroksen aikana 140 lyöntiä ja on tuloksessa –2.

Kisaa johtavat Etelä-Korean Ko Jin-Young ja Park Inbee tuloksella –11. Kaksikko on käyttänyt 131 lyöntiä.

Barcelona hävisi, valmentaja Koeman vakuutti asemansa olevan vakaa

Espanjalainen suurseura FC Barcelona hävisi lauantai-iltana Atletico Madridille vieraskentällä 0–2. Paine katalonialaisseuran valmentajan Ronald Koemanin ympärillä käy kovemmaksi, sillä Barcelona on voittanut viimeisestä kuudesta ottelustaan vain yhden.

Seuran puheenjohtaja Joan Laporta kertoi aiemmin lauantaina, että Koeman jatkaa valmentajana Atletico-ottelun tuloksesta riippumatta. Koeman vahvisti ottelun jälkeen keskustelleensa Laportan kanssa ja kertoi kaiken olevan täydellisesti.

Koeman uskoo, että luottamuslause seurajohdolta auttaa koko joukkuetta parantamaan peliään. Barcelona on Espanjan liigassa yhdeksäntenä seitsemän ottelun jälkeen. (Lähde: AFP)