Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylen kysely: Eduskunnan enemmistö haluaa huumeiden käytön pysyvän rangaistavana

Enemmistö kansanedustajista haluaa, että huumeiden käyttö pysyy jatkossakin rangaistavana, ilmenee Ylen kyselystä . Kyselyyn vastasi 138 kansanedustajaa, joista 122 vastusti ajatusta dekriminalisoinnista.

15 kannatti ajatusta, että rangaistavuudesta luovuttaisiin. Tässä joukossa oli kymmenen vihreiden ja viisi vasemmistoliiton kansanedustajaa.

Vastustajien mielestä rangaistavuudesta luopuminen voisi lisätä käyttöä lasten ja nuorten keskuudessa. Lakimuutoksessa nähtiin myös signaali huumemyönteisyydestä.

Terveysalan järjestöt ovat kannattaneet rangaistavuudesta luopumista. Niiden mukaan huumeiden ongelmakäyttöön tulisi puuttua ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin.

Rangaistuksista luopumista ovat puoltaneet muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Maailman terveysjärjestö WHO.

Samansuuntaiset tulokset saatiin myös Lännen Median kyselyssä syyskuun puolivälissä. Kyselyssä tiedusteltiin kantaa kannabiksen laillistamiseen vihreiden puoluekokouslinjauksen mukaisesti. Vastaukset saatiin tuolloin 111 kansanedustajalta, joista 90 prosenttia torjui ajatuksen.

Käyttörikoksista luopumista vastusti 79 prosenttia.