Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari on estänyt väliaikaisesti Texasin osavaltion tiukan aborttikiellon

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari on estänyt väliaikaisesti Texasin osavaltion tiukan aborttilain, joka kieltää käytännössä lähes kaikki abortit.

– Tämä oikeusistuin ei hyväksy enää päivääkään tätä niin tärkeän oikeuden loukkaavaa riistoa, tuomari Robert Pitman kirjoitti päätöksessään.

Uutiskanava CNN :n mukaan aborttioikeuden puolustajien ilo voi kuitenkin jäädä väliaikaiseksi. Texasin oikeusministerin kanslian asianajaja teki viime viikolla järjestetyssä kuulemisessa selväksi, että osavaltio valittaisi mahdollisesta kiellosta.

Asianajajan mainitsema valitustuomioistuin on CNN:n mukaan ehkä maan konservatiivisin. Samainen tuomioistuin hylkäsi aiemmin vetoomuksen estää tuore laki.

Yhdysvaltain korkein oikeus on niin ikään hylännyt vetoomuksen Texasin aborttilain jäädyttämisestä. Korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista neljä vastusti päätöstä.

Korkein oikeus ei päätöksessään ottanut kantaa aborttilain perustuslainmukaisuuteen, vaan vetosi muotoseikkoihin. Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon mukaan Texasin aborttikielto on perustuslain vastainen.

Osavaltion aborttilaki tuli voimaan syyskuun alussa ja on tähän mennessä koko maan tiukin.

Texasin uuden lain mukaan abortti on mahdollinen vain hyvin rajatusti kuudennen raskausviikon jälkeen. Tuolloin nainen ei välttämättä edes tiedä olevansa raskaana, saati että hän ehtisi halutessaan hakeutua raskaudenkeskeytykseen.

Uudessa aborttilainsäädännössä ei esimerkiksi ole poikkeuksia raiskaus- tai insestitapausten osalta.

Laki kiertää korkeimman oikeuden päätöksen

Viime vuosina samankaltaisia lakeja on hyväksytty muissakin osavaltioissa, mutta ne ovat sittemmin kaatuneet, koska niiden on katsottu rikkoneen korkeimman oikeuden vuonna 1973 antamaa päätöstä.

Korkein oikeus takasi niin kutsutussa Roe vastaan Wade -päätöksessään aborttioikeuden siihen asti, kunnes sikiö on elinkelpoinen kohdun ulkopuolella.

Texasin uusi laki on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä se antaa kenelle tahansa mahdollisuuden haastaa esimerkiksi aborttilääkärin tai abortissa avustaneen oikeuteen.

On tulkinnanvaraista, ketkä kaikki luetaan avustajiin. On esitetty arvioita, että vaikkapa kyydin aborttiklinikalle antava ystävä voisi olla tällainen avustaja.

CNN:n mukaan useita klinikoita pyörittävä järjestö kertoi tuoreeltaan jätetyissä oikeusasiakirjoissa jatkavansa aborttien tarjoamista kuudennen raskausviikon jälkeen, jos tuomari estäisi lain.